Premijer Velike Britanije putuje u Severnu Irsku

Premijer Velike Britanije putuje u Severnu Irsku

Britanski premijer Riši Sunak otputovao je u četvrtak uveče u Severnu Irsku da se sastane sa lokalnim političkim liderima, nudeći nadu da se Velika Britanija i Evropska unija možda približavaju rešenju trgovinskog spora posle Bregzita koji je doneo ekonomske glavobolje i politička previranja u regionu, preneo je AP.

Sunak i sekretar Severne Irske Chris Heaton-Harris putuju kao deo napora da razgovaraju sa ljudima na svim stranama ovog pitanja i obezbede da bilo kakvo rešenje reši „praktične probleme na terenu, ispuni naše sveobuhvatne ciljeve i zaštiti Severnu Irsku mesto na unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva“, saopštio je kabinet premijera.

Oni će se suočiti sa teškom publikom: političari koji žele da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva dali su ostavku na regionalnu vladu koja deli vlast pre skoro godinu dana zbog njihovog protivljenja postojećem trgovinskom sporazumu sa EU, poznatom kao Protokol Severne Irske.

Protokol je bio napor da se zaštiti mirovni proces u Severnoj Irskoj očuvanjem slobodnog toka trgovine između regiona i Republike Irske, koje dele jedinu kopnenu granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok, britanska vlada i EU su se složile da drže granicu otvorenom jer su slobodno kretanje, roba i ljudi bili ključni stub mirovnog procesa koji je okončao 30 godina nasilja u Severnoj Irskoj. Ali to je izazvalo zabrinutost kako će EU zaštititi svoje tržište od britanske robe koja možda ne ispunjava regulatorne standarde bloka.

Kao rezultat toga, dve strane su se složile da izvrše proveru neke robe dok ulazi u Severnu Irsku iz drugih delova Ujedinjenog Kraljevstva. Sindikalisti kažu da ovo efektivno stvara granicu usred Irskog mora, podrivaći mesto Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.