Erdogan želi izbore u maju uprkos zemljotresu

Erdogan želi izbore u maju uprkos zemljotresu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da se opšti izbori u zemlji održe kako je planirano za tri meseca, uprkos smrtonosnim zemljotresima koji su ove nedelje razorili veći deo jugoistoka zemlje.

Erdogan, koji se suočava sa jednom od najtežih izbornih trka u dve decenije na vlasti, objavio je u utorak 90-dnevno vanredno stanje.

To će mu omogućiti da brzo preduzme mere u oblasti bezbednosti i finansija u područjima pogođenim elementarnom nepogodom. Očekuje se da će parlament odobriti taj potez u sredu.

Zvaničnici upoznati sa pregovorima rekli su da je Erdogan proglasio vanredno stanje od 90 dana, a nakon njegovog isteka planira održavanje izbora 14. maja, kako je prvobitno planirano.

Prema rečima sagovornika, vanredne mere mogu da prestanu i ranije nego za 90 dana.

Erdogan planira da u sredu poseti najteže pogođene gradove Kahramanmaras i Hataj. Regije pogođene zemljotresom imaju stanovništvo koje ima tendenciju da glasa za njegovu Partiju pravde i razvoja, što je ključno za njegov izborni uspeh.

Erdogan je zemljotrese nazvao „najvećom katastrofom ne samo u istoriji zemlje, već i u svetu“ i mobilisao svoju vladu da sprovede napore za spasavanje i oporavak.

Bloomberg Economics procenjuje da bi javna potrošnja posle zemljotresa mogla da iznosi 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u roku od dve godine.

Broj poginulih u zemljotresu u južnoj Turskoj i severnoj Siriji premašio je 9.400, što ga čini najsmrtonosnijim seizmičkim događajem u poslednjoj deceniji.