Tajland: Spašeno dete zarobljeno u bunaru

Tajland: Spašeno dete zarobljeno u bunaru

Spasilačka operacija tokom noći uspešno je izvukla 19-mesečnu devojčicu iz suvog arteškog bunara u utorak — 18 sati nakon što je pala u rupu na farmi manioke na severu Tajlanda.

Spasioci su pljeskali i klicali dok je dete, ćerka radnika migranata iz Mjanmara, izvučeno iz 15 metara dubokog otvora za bunar i stavljeno na nosila koja su je odnela do kola hitne pomoći koja je čekala.

„Odličan posao, momci. Uspeli smo!“ uzviknuo je jedan spasilac dok su njegove kolege u okrugu Phop Phra u provinciji Tak plakali i grlili jedni druge.

Dete je palo u rupu u ponedeljak kasno popodne dok su njeni roditelji radili na plantaži.

Duboka jama, koju je zemljoposednik iskopao kao arteški bunar, ostavljena je nepokrivena nakon što nije udarila u podzemne vode, rekao je u utorak za Thairath TV šef okruga Phop Phra Sanja Phetset.

Prvi spasioci koji su stigli na lice mesta vikali su niz rupu i čuli detetov plač, prenose lokalni mediji. Zatim je u rupu spuštena kamera da se proveri situacija, a nakon toga je u nju uvučena cev da bi se obezbedio kiseonik.

Spasioci su preko noći kopali duž jame, široke oko 30 centimetara, koristeći nekoliko rovokopača i drugih uređaja za iskopavanje.

„U početku je delovala kao laka operacija jer je izgledala kao rastresita zemlja, ali kada smo počeli da kopamo, pronašli smo kamen, što je otežavalo jer bageri ne mogu da prokopaju kroz njega“, rekao je Sanja.

On je objasnio da je operacija bila delikatna jer je kopanjem rizikovano da se ivice bunara obruše na dete.

Mališan je odmah poslat u bolnicu Phop Phra nakon što je odveden na sigurno.

„Sada je bezbedna. Malo je umorna, ali nema ništa ozbiljno“, rekao je Sanja.