Domenikali: F1 nikada neće ućutkati vozače

Domenikali: F1 nikada neće ućutkati vozače

Formula jedan nikada nikome neće začepiti usta, izjavio je izvršni direktor Stefano Domenikali u odgovoru na predsezonsku kontroverzu između vladajuće FIA i vozača oko „političkih“ izjava i slobode govora, prenosi Rojters.

Italijan, koji predstavlja nosioce komercijalnih prava Liberti Media sa sedištem u SAD, rekao je listu Gardijan da takođe očekuje da će upravno telo ovog sporta sa sedištem u Parizu razjasniti svoj stav.

FIA je prošlog decembra ažurirala svoj Međunarodni sportski kodeks klauzulom koja zahteva prethodnu pismenu dozvolu od vozača da daju ili prikazuju „političke, verske i lične izjave ili komentare“ na trkama.

Ovaj potez su osudile grupe za ljudska prava i kritikovale vozače, koji su govorili o svojoj nesreći i neizvesnosti.

„Formula 1 nikada neće nikome začepiti usta“, rekao je Domenikali.

„Svi žele da razgovaraju kako bi imali platformu da kažu šta žele na pravi način to je bolje. Imamo ogromnu priliku zbog pozicije našeg sporta koji je sve globalniji, multikulturalni i viševrednosni.

„Reč je o 20 vozača, 10 timova i mnogo sponzora, oni imaju različite ideje, različite poglede. Ne mogu da kažem da je jedan u pravu, jedan nije, ali je u redu, ako je potrebno, da im damo platformu da razgovaraju o svojim mišljenjima u otvoren način.

„Nećemo menjati taj pristup kao sport. To treba da bude linija našeg sporta, da svima damo priliku da govore na pravi način, ne agresivnim tonovima ili da vređaju, već sa poštovanjem.

FIA, čiji je predsednik Muhamed Ben Sulajem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila je u decembru da je ažuriranje „u skladu sa političkom neutralnošću sporta“ kako je sadržano u etičkom kodeksu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

FIA je dobila status punog priznanja od strane MOK-a 2013. godine.

Verujem da će FIA razjasniti ono što je navedeno, u smislu poštovanja određenih mesta gde to ne možete da uradite“, rekao je Domenikali.

„Siguran sam da će FIA deliti isto mišljenje kao i F1, ali oni su deo olimpijske federacije, tako da postoje protokoli kojih se moraju pridržavati.