O kršenju prava u toku ruskog rata protiv Ukrajine biće reči u UN 22. februara

O kršenju prava u toku ruskog rata protiv Ukrajine biće reči u UN 22. februara

Ukrajina će, zajedno sa više od 30 država, pokrenuti događaj na visokom nivou u sedištu UN u Njujorku 22. februara, posvećen grubim kršenjima ljudskih prava kao rezultatu tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine, rekao je stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica na sednici Saveta bezbednosti, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Prošlo je skoro godinu dana otkako je Rusija pokrenula veliki rat i gurnula centar evropskog kontinenta u nasilje, krvoproliće i razaranja, podsetio je Kislica, dodajući da fokus treba da bude na potrebama i patnji ljudi.

Kislica je pozvala diplomate da uzmu učešće u događaju i da zauzmu odlučujući stav o hitnoj potrebi da se zaustavi ruska agresija, da Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine i okonča ljudska stradanja u Ukrajini i šire.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak održao sastanak na kojem je razgovarano o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, koja se razvila kao rezultat ruskog rata.

24. februara, na godišnjicu početka rata, Savet bezbednosti UN će održati debatu na ministarskom nivou o situaciji u Ukrajini.