Kipar ide na izbore za izbor novog predsednika

Kipar ide na izbore za izbor novog predsednika

Kipar glasa u nedelju za novog predsednika na izborima za koje je malo verovatno da će doneti jasnog pobednika, postavljajući teren za drugi krug 12. februara.

Najavljujući kraj dva mandata sadašnjeg konzervativnog predsednika Nikosa Anastasijadesa, oko 561.000 kiparskih Grka biće pozvano da glasa nakon kampanje u kojoj su dominirali korupcionaški skandali, zastoj mirovnog procesa, radnički sporovi zbog visoke inflacije i neregularne migracije, piše Rojters.

Sa 14 kandidata koji se kandiduju, nedeljna anketa će verovatno biti trka između trojice favorita: bivšeg ministra inostranih poslova Nikosa Kristoduldesa, koji vodi istraživanja javnog mnjenja, lidera desničarske stranke DISI Averofa Neofijua i karijernog diplomate Andreasa Mavrojanisa kojeg podržava levičarska partija AKEL .

Biračka mesta će se otvoriti u 05:00 GMT i zatvoriti u 1600 GMT, a rezultat se očekuje u roku od dva sata od zatvaranja biračkih mesta.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da niko od favorita neće prikupiti potpunu većinu, što će dovesti do drugog kruga. Sva tri glavna kandidata bili su bliski saradnici Anastasijadesa, koji ne mogu da konkurišu za treći petogodišnji mandat.

Fiona Mulen, direktorka Sapienta Economics, rekla je da postoji percepcija da će, bez obzira na to ko pobedi, Anastasijadesova politika biti nastavljena.

„Mislim da je to verovatno najmanje u slučaju Mavrojanisa, više u slučaju Hristodulida“, rekla je ona. „Što se tiče spoljne politike, mislim da će Hristodulides biti bliži onome kakav je Anastasijades bio u svojim poslednjim godinama“, dodala je ona, nazvavši tu politiku „asertivnijom“.

Godine 2020, dok je Hristodulides bio ministar spoljnih poslova, Kipar je oko mesec dana izdržao sankcije EU protiv Belorusije jer je želeo više akcija Evrope protiv Turske.

Kipar je poštovao sve sankcije EU protiv Rusije, bliskog saveznika, nakon rata u Ukrajini.