Situacija Ukrajine na frontu postaje sve teža

Situacija Ukrajine na frontu postaje sve teža

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u subotu da je situacija na linijama fronta na istoku zemlje sve teža i da Rusija baca sve više vojnika u borbu, prenosi Rojters.

Kremlj se zalagao za značajnu pobedu na bojnom polju nakon višemesečnih neuspeha, dok ruske snage pokušavaju da steknu kontrolu nad gradom Bahmut i bore se za kontrolu obližnjeg glavnog puta snabdevanja ukrajinskih snaga.

Ruske trupe takođe pokušavaju da zauzmu grad rudnika uglja Vuhledar, nekih 120 kilometara (75 milja) jugozapadno od Bahmuta, takođe u istočnom regionu Donjecka.

„Često sam morao da kažem da je situacija na frontu teška i da je sve teža, i ponovo je to vreme… Zavojevač ulaže sve više i više svojih snaga u razbijanje naše odbrane“, rekao je Zelenski u njegovo noćno video obraćanje.

„Sada je veoma teško u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i drugim pravcima“, nastavio je on.

Ranije tokom dana, zamenica ministra odbrane Hana Malar napisala je u Telegramu da su ruski napori da razbiju odbranu u Bahmutu i ​​Lajmanu propali.

Lajman, koji se nalazi severno od Bahmuta, oslobodile su ukrajinske snage u oktobru.

Zelenski je u petak obećao da će se njegove snage boriti za Bahmut „dok god budemo mogli“, ali situacija tamo postaje sve strašnija za ukrajinske snage.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine svakodnevno izveštava o brojnim borbenim okršajima u toj oblasti, a moskovski vojni blogeri tvrde da je niz neproverenih ruskih uspeha na liniji fronta.

Borbe oko Bahmuta koštale su Rusiju u smislu života vojnika, priznao je Kremlj.

Ruska nezavisna novinska agencija Meduza izvestila je krajem januara da je oko 40.000 od 50.000 regruta moćne Vagnerove privatne vojne grupe uključene u tu kampanju ili mrtvi ili nestali.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje.

Ukrajinski vojni analitičar Petro Černik rekao je da veliki broj ruskih žrtava znači da Moskva ne može da napravi pauzu da zaustavi tamošnju ofanzivu kako bi se oporavila jer bi to ublažilo borbeni pritisak.

„A ovo bi bio odličan uslov za naše kontraofanzivne akcije“, rekao je Černik ukrajinskoj televiziji 24 Kanal.