Zelenski oduzima državljanstvo nekolicini bivših političara

Zelenski oduzima državljanstvo nekolicini bivših političara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je u subotu državljanstvo nekolicini bivših uticajnih političara u poslednjem koraku za „čišćenje” zemlje od proruskih uticaja.

„Danas sam potpisao relevantne dokumente da preduzmem još jedan korak u zaštiti i čišćenju naše države od onih na strani agresora“, rekao je Zelenski tokom svog noćnog video obraćanja, prenosi Rojters.

Zelenski nije želeo da navodi imena, ali je rekao da imaju dvojno rusko državljanstvo.

Prema ukrajinskim državnim medijima, na listi se nalazi nekoliko vrhunskih političara iz kabineta Viktora Janukoviča, koji je bio proruski predsednik Ukrajine od 2010. godine do njegovog smenjivanja sa funkcije 2014. godine.

Na listi su bili Dmitro Tabačnik, bivši ministar prosvete i nauke, Andrij Kljujev, bivši potpredsednik vlade i šef Janukovičeve administracije i Vitalij Zaharčenko, bivši ministar unutrašnjih poslova, javila je novinska agencija RBC-Ukrajina.

Ukrajina je jednom broju ljudi oduzela ukrajinsko državljanstvo i sankcionisala stotine ruskih i beloruskih pojedinaca i firmi od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.