Iran izvestio o napadu dronom na odbrambeni objekat u Isfahanu

Iran izvestio o napadu dronom na odbrambeni objekat u Isfahanu

Dronovi su tokom noći napali iransku odbrambenu fabriku u centralnom gradu Isfahanu, javila je državna novinska agencija IRNA rano u nedelju, preneo je AP.

Preneo je saopštenje Ministarstva odbrane u kojem se navodi da se napad dogodio u subotu kasno i da je naneo manju štetu na krovu. U izveštaju se navodi da su tri drona oborila iranska protivvazdušna odbrana.

Ministarstvo nije saopštilo ko je osumnjičen da je izvršio napad.

IRNA je takođe izvestila o požaru u rafineriji nafte u severnom iranskom gradu Tabrizu, navodeći da je jedna osoba povređena. Nije navedeno šta je izazvalo požar niti da li je u vezi sa incidentom u Isfahanu.

Iran i Izrael su dugo bili uključeni u rat u senci koji je uključivao tajne napade na iranske vojne i nuklearne objekte.

Prošle godine, Iran je saopštio da je jedan inženjer poginuo, a još jedan zaposlenik ranjen u neobjašnjivom incidentu u vojnoj bazi i bazi za razvoj naoružanja Parčin istočno od glavnog grada Teherana. Ministarstvo je to nazvalo nesrećom, ne navodeći više detalja.

Parčin je dom vojne baze u kojoj je Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da sumnja da je Iran sproveo testove eksplozivnih okidača koji bi mogli da se koriste u nuklearnom oružju.

Iran je u aprilu 2021. okrivio Izrael za napad na njegovo podzemno nuklearno postrojenje Natanz koji je oštetio njegove centrifuge.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali su izraelski mediji naveliko izveštavali da je ta zemlja orkestrirala razorni sajber napad koji je izazvao nestanak struje u nuklearnom postrojenju. Izraelski zvaničnici retko priznaju operacije koje su izvele tajne vojne jedinice zemlje ili njena obaveštajna agencija Mosad.

Iran je 2020. okrivio Izrael za sofisticirani napad u kojem je ubijen njegov vrhunski nuklearni naučnik.

Iran je uvek insistirao da je njegov nuklearni program u čisto miroljubive svrhe. Američke obaveštajne agencije, zapadne zemlje i Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštile su da je Iran vodio organizovani program nuklearnog oružja do 2003. godine.