Brazilska policija istražuje Bolsonarovog nećaka zbog pobune

Brazilska policija istražuje Bolsonarovog nećaka zbog pobune

Brazilska federalna policija pretresla je u petak kuću nećaka bivšeg predsednika Jaira Bolsonara u vezi sa napadom na vladine zgrade u prestonici 8. januara od strane krajnje desničarskih demonstranata, preneo je AP.

Policija je saopštila da je Leonardo Rodriges de Hesus, koga pristalice Bolsonara znaju kao Leo Indio, bio jedna od meta niza racija koje su dovele do 11 hapšenja u različitim državama. Bio je to prvi put da je član Bolsonarove porodice uključen u istrage o pobuni u Braziliji, što je naglasilo političku polarizaciju u Brazilu.

Policija je saopštila da bi onima koji su pod istragom moglo biti suđeno za zločine protiv demokratije i zločinačkog udruživanja.

De Hesus je objavio svoju sliku blizu ulaza u zgradu Kongresa na društvenim mrežama na dan ustanka. Kasnije je Bolsonarov nećak optužio levičare da su se infiltrirali na protest kako bi napali vladine zgrade. Policijske istrage nisu pronašle nikakve dokaze koji bi potvrdili ovu tvrdnju.

De Hesus ima blizak odnos sa jednim od Bolsonarovih sinova, Karlosom Bolsonarom, članom gradskog veća u Rio de Žaneiru. Njih dvoje su se često pojavljivali zajedno u predsedničkoj palati u Braziliji kada je predsednik krajnje desnice bio na funkciji. Njihove posete su stavljene pod tajnu posle kritika opozicije.

Karlos Bolsonaro je šef digitalnih operacija bivšeg predsednika i ključni član Bolsonarove neuspele kandidature za reizbor.

De Hesus je bio jedan od pomoćnika Karlosa Bolsonara u Riju i preselio se u Braziliju 2019. Pridružio se timu senatorskog kabineta, a kasnije i Bolsonarovoj grupi Liberalne partije kao savetnik u Senatu. Kasnije je otpušten nakon što su lokalni mediji otkrili da je bio fantomski radnik.

2022. godine kandidovao se za odbornika federalnog okruga, ali nije prikupio dovoljno glasova.

Sudske vlasti Rio de Žaneira istražuju De Heusa od 2021. godine, kada se tvrdilo da je primao transfere novca iz kabineta jednog od Bolsonarovih sinova, Flavija, kada je bio u gradskom veću. Javni novac je takođe navodno korišćen za plaćanje stanarine De Jesusa.

Vrhovni sud je već zatražio preventivno hapšenje De Jesusa u vezi sa napadima 8. januara, ali policija je saopštila da on još nije priveden. De Hesus može da uloži žalbu na tu naredbu, ali je proglasio nedostatak sredstava za plaćanje troškova svojih advokata.

Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva garantovao je na sastanku sa guvernerima država da se ono što se dogodilo 8. januara više neće ponoviti, nazivajući to pokušajem državnog udara.