Ministri pravde EU se sastaju u Stokholmu

Ministri pravde EU se sastaju u Stokholmu

Ministri pravde EU održali su sastanak u Stokholmu, fokusiran na pravosudnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i obezbeđivanju odgovornosti za ključne međunarodne zločine Rusije počinjene u Ukrajini, objavljeno je na sajtu švedskog predsedavanja Savetom Evropske unije, javlja Ukrinform.

„U petak, 27. januara, ministri pravde EU sastali su se u Stokholmu u okviru neformalnog sastanka za pravosuđe i unutrašnje poslove (JHA). Sastanak je bio fokusiran na pravosudnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i obezbeđivanju odgovornosti za ključne međunarodne zločine počinjene u Ukrajini. Sastanku je prisustvovao i ukrajinski ministar pravde, koji je dao najnovije informacije o situaciji“, navodi se u izveštaju.

Ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska učestvovao je u digitalnom obliku i pružio najnovije informacije o trenutnoj situaciji i svojim stavovima o krivičnom gonjenju ključnih međunarodnih zločina u Ukrajini.

Kancelarija glavnog tužioca Švedske i tužioci za ratne zločine iz Tužilaštva Švedske preneli su svoja iskustva iz prethodnih postupaka za ratne zločine, a Eurojust je predstavio novu bazu podataka dokaza. Ministri su zatim razgovarali o naučenim lekcijama i najboljim praksama za krivično gonjenje ključnih međunarodnih zločina u Ukrajini.

„Tražićemo punu odgovornost za užasne zločine počinjene u Ukrajini. Za njih neće biti nekažnjivosti“, naglasio je švedski ministar pravde Gunar Stromer.