NASA: Asteroid proleteo „izuzetno blizu“  Zemlje

NASA: Asteroid proleteo „izuzetno blizu“ Zemlje

Asteroid veličine kamiona prošao je u četvrtak pored Zemlje u jednom od najbližih prilaza našoj planeti ikada zabeleženim, saopštila je NASA, ističući da nije predstavljao nikakvu opasnost.

Asteroid 2023 BU, koji je nedavno otkrio astronom amater, prošao je duž južnog vrha Južne Amerike oko 16:27 po PST u četvrtak (0027 GMT petak), prema saopštenju NASA.

Proleteo je na samo 3.600 kilometara od Zemljine površine, mnogo bliže od mnogih geostacionarnih satelita koji kruže oko planete.

Ali nije postojao rizik da će asteroid udariti u Zemlju, navodi NASA dalje u saopštenju.

Čak i da jeste, asteroid veličine 3,5-8,5 metara u prečniku bi se u velikoj meri raspao u Zemljinoj atmosferi, što bi potencijalno rezultiralo samo nekoliko malih meteorita.

Otkrio ju je u subotu iz opservatorije na Krimu astronom amater Genadij Borisov, koji je ranije uočio međuzvezdanu kometu 2019. godine.

Desetine opservacija su potom sprovele opservatorije širom sveta.

NASA-in Scout sistem za procenu opasnosti od udara brzo je utvrdio da će asteroid promašiti Zemlju, saopštila je američka svemirska agencija.

„Uprkos vrlo malom broju zapažanja, ipak je bilo u stanju da predvidi da se asteroid izuzetno približio Zemlji“, rekao je Davide Farnokia iz NASA-e koji je pomogao u razvoju Scout-a.

„U stvari, ovo je jedan od najbližih pristupa poznatom objektu blizu Zemlje ikada zabeleženim.“

Asteroid se toliko približio da će njegova dalja putanja oko Sunca biti značajno izmenjena.

Ranije je asteroidu bilo potrebno 359 dana da završi svoju orbitu oko Sunca, ali nakon ovog bliskog kontakta sa Zemljom, sada će mu trebati 425 dana, saopštila je NASA.