Mask kaže da kineski rivali „rade najnapornije i najpametnije“

Mask kaže da kineski rivali „rade najnapornije i najpametnije“

Detroit? Nope. Nemačka? Nein. Ilon Mask vidi najtežu konkurenciju Tesli u Kini, kući kompanije za koju očekuje da će „najverovatnije biti druga“ u električnim vozilima.

Kina je drugo po veličini tržište kompanije Tesla Inc – činila je oko dve trećine ukupne prodaje električnih vozila na globalnom nivou 2022. – i dom najveće Tesline fabrike.

To je takođe tržište koje je prihvatilo EV i prepuno rivala koji se takmiče u stilu i ceni, uključujući Kspeng, Nio i BID Co Ltd.

Objavljujući finansijske rezultate u sredu, Tesla je rekao da su pokazali da nedavna duboka smanjenja cena stimulišu potražnju i da kompanija smanjuje troškove u cilju rasta kroz ono što Mask očekuje da će ove godine biti recesija.

Upitan o Teslinoj konkurenciji, Mask je odgovorio da poštuje automobilske kompanije u Kini, nazivajući je najkonkurentnijim tržištem na svetu. Mask nije imenovao nijednog kineskog proizvođača automobila.

Oni rade najteže i rade najpametnije“, rekao je on. „I tako pretpostavljamo, izvesno postoji neka kompanija iz Kine koja će najverovatnije biti druga posle Tesle.“

Tesla je nedavno promovisao šefa Kine Toma Žua da vodi američke fabrike i prodaju u Severnoj Americi i Evropi, preneo je Rojters.

„Naš tim pobeđuje u Kini. I mislim da smo u stanju da privučemo najbolje talente u Kini. Nadamo se da će se to nastaviti.“

Tesla je snizio cene kao odgovor na rastuću konkurenciju i usporavanje potražnje u Kini, nakon čega je usledilo smanjenje u Sjedinjenim Državama i drugim tržištima.

Mask je ranije hvalio kineske radnike i konkurente.

Godine 2021. nazvao je kineske proizvođače automobila „najkonkurentnijim na svetu“, rekavši da su neki od njih veoma dobri u softveru. On je takođe rekao da su kineski radnici „palili naftu u 3 sata ujutro“ da bi Tesline fabrike radile tokom blokade COVID-a prošle godine.