„Teški napad“ na američko pravosuđe ostaje nekažnjen

„Teški napad“ na američko pravosuđe ostaje nekažnjen

Posle višemesečne istrage ko je možda otkrio nacrt presude koja je preokrenula decenije presedana o abortusu, američki Vrhovni sud je u četvrtak saopštio da krivac nije mogao biti pronađen.

Politiko je 2. maja prošle godine objavio ceo nacrt odluke Ženske zdravstvene organizacije Dobbs protiv Džeksona, otkrivajući da se sud sprema da poništi presedan koji je pokrenuo Roe protiv Vejda iz 1973. godine.

U saopštenju od četvrtka, sud je opisao curenje kao „jedno od najgorih kršenja poverenja u svojoj istoriji“ i „ozbiljan napad na sudski proces“, dodajući da je razotkrivanje internih razmatranja ugrozilo integritet njegovog postupka.

Šef suda je dobio zadatak da otkrije curenje i počeo je da radi za nekoliko dana. Tim „iskusnih advokata i obučenih federalnih istražitelja sa značajnim iskustvom u vođenju krivičnih, administrativnih i sajber istraga“ intervjuisao je 97 zaposlenih u SCOTUS-u, ali „nije bio u mogućnosti da utvrdi“ identitet koji je procureo, rekao je maršal Vrhovnog suda u svom izveštaju. . Međutim, sonda je zaključila da je „malo verovatno“ da se SCOTUS računarima pristupa spolja i preporučila je niz mera za sprečavanje curenja u budućnosti.

Pored šerifove istrage, glavni sudija Džon Roberts se obratio bivšem sekretaru za unutrašnju bezbednost Majklu Čertofu da „nezavisno pregleda i proceni“ istragu. Čertof je izjavio da je istraga bila „temeljna“ i da ne može da smisli „bilo kakve dodatne korisne istražne mere“.

Čertof je bio na čelu DHS-a tokom drugog mandata predsednika Džordža V. Buša, a pre toga je bio savezni sudija i tužilac. Trenutno je u savetodavnom odboru Centra ujedinjene demokratije Norma Ajzena, neprofitne organizacije koja nastoji da „zaštiti demokratiju“ „napredovanjem slobodnih, poštenih i sigurnih izbora“.

Objavljivanje Dobsovog nacrta bila je politička bomba. Republikanci i demokrate razmenjivali su optužbe ko je možda procurio dokument i zašto. Aktivisti za abortus protestovali su ispred kuća konzervativno orijentisanih sudija i čak su pretili smrću. Bela kuća je reagovala na curenje pozivajući Amerikance da glasaju za demokrate na predstojećim izborima na sredini mandata, pri čemu je stranka prikupljala sredstva za kontroverzu. Sud je nastavio i poništio Roea u junu.