Rumunija će Austriji vratiti ambasadora kojeg je opozvala zbog blokade ulaska u šengenski prostor

Rumunija će Austriji vratiti ambasadora kojeg je opozvala zbog blokade ulaska u šengenski prostor

Predsednici Rumunije i Austrije, Klaus Johanis i Aleksander Van der Belen, u telefonskom razgovoru u četvrtak, dogovorili su se da povrate nivo diplomatskih odnosa između zemalja i rade na prevazilaženju kontradikcija u vezi sa ulaskom Bukurešta u šengensku zonu.

Tokom telefonskog razgovora koji je inicirala austrijska strana, Johanis je naglasio da će Rumunija „nastaviti da efikasno štiti spoljnu granicu Evropske unije u interesu svih evropskih građana, kao što je to činila i do sada”.

On je takođe izrazio spremnost Bukurešta „da radi zajedno na bilateralnom i evropskom nivou“ u borbi protiv ilegalne migracije u vezi sa zabrinutošću Austrije.

„Posle razgovora sa predsednikom Van der Belenom, predsednik Klaus Johanis je odlučio da vrati u Beč rumunskog ambasadora, koji je pozvan u tu zemlju na konsultacije 9. decembra 2022. Ovo je gest otvorenosti Rumunije za pronalaženje konstruktivnih rešenja i promovisanje dinamičan dijalog kroz sve dostupne kanale“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u decembru 2022. ministri unutrašnjih poslova zemalja EU nisu uspeli da odobre pristupanje Bugarske i Rumunije šengenskoj zoni, već su pristali na pristupanje Hrvatske. Austrija i Holandija glasale su protiv ulaska Rumunije i Bugarske u šengensku zonu.

Holandija je pojasnila da ne govori protiv Rumunije, već samo protiv Bugarske, ali pošto su donete dve odvojene odluke, jedna za Hrvatsku, druga za Bugarsku i Rumuniju, i njihov glas je bio protiv.

Nakon toga, Rumunija je pozvala svog ambasadora u Austriji na konsultacije, privremeno snizivši nivo diplomatskih odnosa sa ovom zemljom zbog njenog stava o proširenju šengenskog prostora.