Evropski parlament poziva na dodatne sankcije iranskom režimu

Evropski parlament poziva na dodatne sankcije iranskom režimu

Evropski poslanici usvojili su u četvrtak rezoluciju kojom se pozivaju na dodatne sankcije protiv svih iranskih pojedinaca i entiteta odgovornih za kršenje ljudskih prava, a takođe su glasali za to da se Revolucionarna garda proglasi terorističkim entitetom.

„Iranske vlasti moraju prekinuti gušenje sopstvenih građana (…) Vrhovni vođa Ali Hamnei i predsednik Ebrahim Raisi treba da se dodaju na listu sankcija“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Antivladine demonstracije izbile su u Iranu u septembru nakon smrti u pritvoru Kurdske Iranke Mahse Amini, koju je pritvorila moralna policija koja sprovodi obavezni kodeks oblačenja žena u Islamskoj Republici.

„Očigledno nepoštovanje iranskog režima prema ljudskom dostojanstvu i demokratskim težnjama sopstvenih građana, kao i njegova podrška Rusiji „iziskuju dalja prilagođavanja pozicije EU prema Iranu“, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Iran je ranije upozorio da će Evropska unija „pucati sebi u nogu“ ako proglasi Revolucionarnu gardu kao teroristički entitet.

Evropski parlament je u sredu pozvao EU da uvrsti Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, okrivljujući je za represiju nad domaćim demonstrantima i snabdevanje ruskoj vojsci dronova za upotrebu u Ukrajini.

Iran i svjetske sile, uključujući članice EU Francusku i Njemačku, od 2021. godine vode pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, a razgovori su u zastoju od septembra.