Evropski parlament usvojio rezoluciju o osnivanju tribunala za zločin agresije Rusije na Ukrajinu

Evropski parlament usvojio rezoluciju o osnivanju tribunala za zločin agresije Rusije na Ukrajinu

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament naglašava neophodnost i hitnost rukovodstva evropskih institucija i država članica u uspostavljanju specijalnog tribunala za krivično gonjenje zločina agresije na Ukrajinu koji su počinili politički i vojni vrh Ruske Federacije i njenih saveznika. ; smatra da bi takav tribunal trebalo da bude osnovan na osnovu međunarodnog sporazuma zemalja istomišljenika, uz podršku Generalne skupštine UN.

Osnivanje tribunala bi, prema rečima evroposlanika, popunilo vakuum u međunarodnom krivičnom pravosuđu i dopunilo bi istražne napore Međunarodnog krivičnog suda, pošto on trenutno ne može da istražuje zločin agresije kada je u pitanju Ukrajina.

Napominjući da tačni modaliteti i sastav specijalnog tribunala tek treba da se utvrde, poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da on mora imati nadležnost da istražuje ne samo Vladimira Putina i političko i vojno rukovodstvo Rusije, već i Aleksandra Lukašenka i njegove prijatelje u Belorusiji.

Evropski parlament snažno veruje da bi osnivanje specijalnog tribunala poslalo veoma jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da predsednik Putin i rusko rukovodstvo uopšte mogu biti osuđeni za zločin agresije u Ukrajini. Poslanici Evropskog parlamenta ističu da više nije izvodljivo da se Ruska Federacija pod Putinovim vođstvom vrati uobičajenom poslu sa Zapadom.

Kako je navedeno u rezoluciji, Ruska Federacija je priznata kao državni sponzor terorizma i država koja koristi sredstva terorizma. Agresija Rusije na Ukrajinu je flagrantno kršenje svih važećih normi međunarodnog prava i Povelje UN.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, rezolucija je usvojena sa 472 glasa za, 19 protiv i 33 uzdržana.