Najviši general SAD posetio ukrajinsku vojsku u Nemačkoj

Najviši general SAD posetio ukrajinsku vojsku u Nemačkoj

Predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske general Mark Milej posetio je poligon u Nemačkoj, gde su ukrajinski vojnici počeli obuku, piše Asošiejted pres.

„Ovo nije normalna rotacija. Ovo je jedan od onih trenutaka kada, ako želite da promenite nešto na bolje, ovo je trenutak“, rekao je Milej tokom sastanka sa komandantima u ponedeljak popodne.

Milej, koji je posetio poligon Grafenvera kako bi prvi pogledao nova, takozvana zajednička vojna uputstva, rekao je da će one pomoći da se ukrajinske snage bolje pripreme za ofanzivu ili da se suprotstave bilo kakvom porastu ruskih napada.

On je proveo nešto manje od dva sata u kampu Herson, delu baze koja nosi ime po gradu u kojem su ukrajinske snage prošle godine odnele ključnu pobedu nad Rusijom. Više od 600 ukrajinskih vojnika započelo je prošireni program obuke u kampu samo dan pre Milejevog dolaska.

Novinarima je prvi put od početka rata omogućen širok pristup da posmatraju različite faze vežbi. Novinarima je bilo dozvoljeno da prate Mileja i posmatraju njegovu interakciju sa ukrajinskim i američkim vojnim osobljem i komandantima, ali im nije bilo dozvoljeno da prijave konkretne razgovore sa ukrajinskim vojnim osobljem niti da snimaju bilo kakve fotografije ili video zapise.

SAD već dugi niz godina izvode obuku na poligonu Grafenver, uključujući i savezničke snage u Evropi. Ali ograničena obuka ukrajinskih trupa počela je prošle godine, ubrzo nakon ruske invazije. U to vreme, oni su bili posebno fokusirani na različite sisteme naoružanja koje su isporučile SAD, kao što su haubice.

Prošlog meseca Pentagon je najavio da će proširiti obuku kako bi unapredio veštine ukrajinske vojske. Petonedeljni kurs će ih naučiti kako da efikasno kreću i koordiniraju svoje čete i jedinice bataljona u borbi, koristeći kombinovanu artiljeriju, oklopna vozila i kopnene snage.