Francuski parlament podržao finansijsku pomoć žrtvama nasilja u porodici

Francuski parlament podržao finansijsku pomoć žrtvama nasilja u porodici

Narodna skupština Francuske glasala je za predlog zakona koji pruža hitnu finansijsku pomoć žrtvama nasilja u porodici – to bi trebalo da im pomogne da se oslobode ekonomske zavisnosti od svojih nasilnika, prenosi „Evropska istina“.

Predlog zakona, koji je predložila senatorka Valeri Lethart, ima za cilj da obezbedi da žrtve nasilja u porodici mogu da dođu na sigurno mesto što je pre moguće uklanjanjem finansijskih ograničenja sa kojima se mnoge od njih suočavaju.

Prethodno je dokument jednoglasno podržao francuski Senat. Ali, prilikom glasanja u Narodnoj skupštini, na njega su unete amandmani. Između ostalog, donji dom francuskog parlamenta predlaže da se pruži pomoć u vidu granta, a ne beskamatnog zajma, kako su odobrili senatori.

Pitanja kao što su osnov za obezbeđivanje sredstava (podnošenje izjave policiji, kontaktiranje tužilaštva i sl.), kao i kako i da li će sredstva biti vraćena (postoji predlog da se jemac za kredit osudi). nasilja u porodici) takođe zahtevaju saglasnost.

Plan za pružanje finansijske podrške žrtvama nasilja u porodici inspirisan je eksperimentom sprovedenim u departmanu Nord u severoistočnoj Francuskoj.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Francuskoj je 2021. godine bilo najmanje 207.743 žrtava porodičnog nasilja, od kojih su većina bile žene. Iste godine su 122 žene ubili njihovi muževi ili bivši.

Uprkos velikom broju smrtnih slučajeva povezanih sa nasiljem u porodici, francuske vlasti često oklevaju da se pozabave ovim pitanjem, a žrtve navode da policija njihove probleme ne shvata ozbiljno niti pomaže ljudima.

Francuski parlament je 2020. godine konačno usvojio novi nacrt zakona o zaštiti žrtava nasilja u porodici. Između ostalog, omogućava lekarima da naruše privatnost pacijenata ako veruju da su im životi „u neposrednoj opasnosti“.