Da li bebe dobijaju karijes i kada počinju da peru zube

Da li bebe dobijaju karijes i kada počinju da peru zube

Karijes (zubni karijes) je jedna od najčešćih hroničnih dečjih bolesti u Sjedinjenim Državama. Dobra vest je da postoje načini da se to spreči.

Čak i najmanji zubi mogu propasti. Postoje navike koje možete započeti sada da biste održali zdrave zube vaše bebe. A kada se pojavi taj prvi zub, postoje načini na koji vaš pedijatar može da ga održi zdravim. Evo šta treba da znate.

Svi, čak i bebe, mogu dobiti karijes. Deca koja žive u siromaštvu, u etničkim ili rasnim manjinskim grupama ili sa posebnim zdravstvenim potrebama su u većem riziku od propadanja zuba. Drugi razlozi zbog kojih bi dete moglo biti visokog rizika uključuju:

Na sreću, voda iz česme vaše porodice verovatno ima dodat fluor. Fluorid je siguran i koristan sastojak za borbu protiv karijesa koji se dodaje u vodu za piće od 1945. godine.

Fluorid je prirodni mineral koji može usporiti ili zaustaviti nastanak karijesa. Kada pijete fluorisanu vodu svaki dan, fluor otežava bakterijama u ustima da naprave kiselinu. Fluorid takođe obnavlja zubnu gleđ (spoljni sloj zuba), a čak i čini zube jačima.

Proverite kod lokalne vodovodne agencije da li vaša voda sadrži fluor. Zdravstvene koristi deluju kada voda za piće ima 0,7 mg/L fluorida. Ako u vašoj zajednici vodovoda nema fluora ili živite na privatnom bunaru, pitajte svog lekara da li bi trebalo da dobijete recept za kapi sa fluorom ili tablete za žvakanje za svoje dete.

Čim bebi izbije prvi zub, vreme je da počnete da koristite pastu za zube sa fluorom. Evo kako da to uradite:

Ne stavljajte bebu u krevet sa flašicom noću ili u vreme spavanja. Takođe nije dobra ideja dozvoliti vašoj bebi da koristi flašicu napunjenu slatkim napitkom ili umočiti bebinu cuclu u bilo šta slatko poput šećera ili meda. Ako stavljate bebu u krevet sa flašicom, napunite je samo vodom. Svojoj bebi možete davati oko 4-8 unci vode dnevno počevši od oko 6 meseci. (Zapamtite, Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje dojenje kao jedini izvor ishrane za vašu bebu oko 6 meseci.)

Kada vaša beba napuni 6 meseci, vaš pedijatar će početi da vrši preglede oralnog zdravlja i nanosi lak sa fluorom. Pedijatri su obučeni za nanošenje laka sa fluorom jer mnoga mala deca ne vide ili nemaju pristup zubaru dok ne postanu starija. Sva odojčad i deca treba da imaju lak sa fluorom svakih 6 meseci do 5. godine. Deci će možda trebati svaka 3 meseca ako imaju veći rizik od karijesa.

Lak se koristi za sprečavanje ili usporavanje karijesa. Oslikan je na vrhu i sa strane svakog zuba i brzo se stvrdne. Proces je siguran i ne boli.

Fluoridni lak je „usluga preventivne nege“ za decu. To znači da svi planovi javnog i privatnog zdravstvenog osiguranja treba da pokrivaju fluoridni lak. Nijedan deo troškova ne bi trebalo da dele pacijenti ili porodice.

Oralno zdravlje počinje rano. Budite spremni da razgovarate o planu vaše porodice za „zubarski dom“. Sva deca trebaju pristup stomatologu radi redovne nege. Posetite stomatologa vašeg deteta do prvog rođendana ili u roku od šest meseci od prvog zuba. Prilikom ove prve posete, vaš stomatolog može lako da proveri zube vašeg deteta i odredi učestalost budućih stomatoloških pregleda.