Zvaničnici: Brod koji se nasukao u Sueckom kanalu ponovo isplivao

Zvaničnici: Brod koji se nasukao u Sueckom kanalu ponovo isplivao

Uprava Sueckog kanala saopštila je u ponedeljak da je teretni brod koji je prevozio kukuruz koji se nasukao na egipatskom plovnom putu ponovo povučen i da je saobraćaj kanalom obnovljen.

Firma za usluge kanala Leth Agencies saopštila je da se brod MV Glori nasukao u blizini grada Kantare, u provinciji Sueckog kanala u Ismailiji. Firma je saopštila da su tri remorkera radila na ponovnom postavljanju plovila.

Zvaničnici nisu imali detalje o tome šta je izazvalo pad broda. Delovi Egipta, uključujući njegove severne provincije, doživeli su talas lošeg vremena u nedelju.

Satelitski podaci za praćenje koje je analizirao Asošijeted pres pokazali su Glori u jednom traku Sueckog kanala južno od Port Saida na Sredozemnom moru.

Agencija Leth je kasnije objavila grafiku koja sugeriše da je Glori bila uz zapadnu obalu kanala, usmerena na jug, a ne zaglavljena preko kanala. Identifikovao je tri tegljača koji su pomagali brodu kao Port Said, Svitzer Suez 1 i Ali Shalabi.

To nije bio prvi brod koji se nasukao na ključnom plovnom putu. Ever Given pod zastavom Paname, kolosalni kontejnerski brod, srušio se u obalu na jednom traku kanala u martu 2021. blokirajući plovni put na šest dana.

Ever Given je oslobođen u ogromnoj operaciji spasavanja od strane flotile tegljača. Blokada je stvorila ogromnu saobraćajnu gužvu koja je zadržala 9 milijardi dolara dnevno u globalnoj trgovini i zategla lance snabdevanja koji su već opterećeni pandemijom koronavirusa.

Debakl Ever Given podstakao je egipatske vlasti da počnu da šire i produbljuju južni deo plovnog puta gde je brod udario u zemlju.

U avgustu, tanker za naftu Afiniti V pod singapurskom zastavom nasukao se na jednom traku kanala, blokirajući plovni put pet sati pre nego što je oslobođen.

Zajednički koordinacioni centar je naveo da Glori nosi preko 65.000 metričkih tona kukuruza iz Ukrajine za Kinu.

Glori je 3. januara pregledao Zajednički koordinacioni centar kod Istanbula. U centru su ruski, turski, ukrajinski i radnici Ujedinjenih nacija.

Otvoren 1869. godine, Suecki kanal pruža ključnu vezu za naftu, prirodni gas i teret. Takođe ostaje jedan od najvećih zarađivača stranog novca u Egiptu. 2015. godine, vlada predsednika Abdel-Fattaha el-Sisija završila je veliko proširenje kanala, omogućavajući mu da primi najveća svetska plovila.

Glori je dugačak 225 metara.