Mercedes očekuje dvocifreni rast u Indiji 2023.

Mercedes očekuje dvocifreni rast u Indiji 2023.

Mercedes Benz očekuje dvocifreni rast prodaje u Indiji ove godine, uprkos zabrinutosti da bi slabija rupija mogla povećati cene automobila, rekao je šef lokalne jedinice u intervjuu.

Prodaja nemačkog proizvođača luksuznih automobila u Indiji porasla je za 41 odsto prošle godine na 15.822 automobila, što je najviše u zemlji, a ima oko 6.000 zaostalih porudžbina, rekao je za Rojters Santoš Ajer, generalni direktor Mercedes-Benz Indije.

Jedan od rizika za rast indijskog tržišta luksuznih automobila je slabljenje indijske valute, što bi moglo da primora Mercedes da poveća domaće cene kako uvezene komponente postaju sve skuplje, rekao je on.

Rupija je pala za 10% u odnosu na dolar 2022. godine, što je najveći pad od 2013. godine, što je čini jednom od najlošijih azijskih valuta.

„Jedan od najvećih rizika koje vidimo za nas je devizni kurs. Uz još malo slabljenja rupija, to će nas dovesti do još povećanja cena. Dakle, to je neka prepreka koju vidimo kada je u pitanju potencijal rasta“, rekao je Ajer.

„Ali godinu počinjemo sa veoma zdravom bankom naloga i to nam daje poverenje u dvocifren rast čak i za 2023.“, rekao je Ajer.

Mercedes planira da lansira 10 novih automobila u Indiji 2023. godine, od kojih većina košta više od 10 miliona rupija (120.000 dolara), što je vrhunski segment koji je porastao za 69% u 2022. Nova lansiranja će uključivati automobile na benzin, električna vozila i utikač -u hibridima.

Kompanija je lansirala tri EV u Indiji 2022. godine, uključujući lokalno sastavljen električni model svoje vodeće limuzine S-Klase. EV ima veliku potražnju, a indijski kupci čekaju četiri do šest meseci nakon što rezervišu svoje automobile. Iier želi da ovo smanji na dva do tri meseca pre nego što lansira više električnih vozila.

Indijsko tržište električnih vozila dobija na zamahu – Reno razmatra lokalno tržište električnih vozila za masovno tržište, izvestio je Rojters u petak, u ponovnom prodoru na tržište gde se očekuje da će prodaja takvih automobila brzo rasti iz male baze.

Domaći proizvođač automobila Tata Motor i strani igrači kao što su Stellantis i Hiundai Motor takođe su pripremili lansiranje električnih vozila.

Mercedes je primetio ublažavanje globalne nestašice poluprovodnika, ali se i dalje suočava sa određenim poremećajima zbog nestašice delova i odloženih isporuka uzrokovanih uglavnom geopolitičkim pitanjima, energetskom krizom u Evropi i blokadama vezanim za pandemiju u različitim delovima sveta, rekao je Ajer.

On je predvideo da će biti potrebno 12 do 18 meseci da se situacija normalizuje.