Italijanski fudbal odaje počast Vialiju

Italijanski fudbal odaje počast Vialiju

Italijanska Serija A minutom ćutanja odala je počast bivšem reprezentativcu Italije u znak sećanja na Đanluku Vijalija, dok su stari saigrači i rivali odali počast bivšem reprezentativcu Italije.

Viali, koji je zaradio 59 utakmica za Italiju i uživao u sjajnoj klupskoj karijeri sa Sampdorijom, Juventusom i Čelsijem, preminuo je u petak u 58. godini posle duge borbe sa rakom.

Njegov bivši saigrač iz Juventusa Đanluka Pesoto pročitao je emotivno pismo uoči utakmice protiv Udinezea u subotu, rekavši: „Bili ste vodič za nas, na terenu i van njega, saigrač u svlačionici i u pobedi.

„Kapetan. Prijatelj. Nikada ne mogu zaboraviti tvoj smisao za humor, tvoju klasu, tvoju harizmu, tvoju upornost.“

„Niko nikada ne može zaboraviti uspomene koje ste nam dali svojim fudbalom i svojim golovima. Mnogo će nam nedostajati vaš osmeh. Ovde smo spremni da vas zagrlimo, kao što smo bili spremni da vas zagrlimo u trijumfu. Sretan put, kapitene. Volim vas.“

Napadač Juventusa Federiko Kjeza je svoju pobedu nad Udinezeom od 1:0 posvetio Vijaliju, rekavši za DAZN: „Bio je divna osoba i imao sam sreće da se sretnem sa njim u životu, jer je bio pravi šampion, ali iznad svega divan ljudsko biće…

„Mogli bismo satima pričati o tome kakav je on bio veliki čovek. Pobeda je za njega.

Selektor Italije Roberto Manćini, Vijalijev doživotni prijatelj, odao je počast njegovom „mlađem bratu“ u intervjuu za Korijere delo Sport, rekavši da je „Đanluka bio najbolji od nas, savršen, hrabar čovek“.

Menadžer Totenhem Hotspura Antonio Konte u petak je odlučio da ne prisustvuje konferenciji za novinare uoči utakmice u FA kupa, jer je oplakivao smrt svog bivšeg saigrača.

„Večerali smo zajedno u Londonu pre nekoliko meseci dok smo uživali da se prisećamo svih naših avantura i bitaka na terenu“, napisao je Konte na Instagramu, uz sliku njega i Vialija.

„Nažalost, u poslednjih nekoliko godina morali ste da vodite veliku i strašnu bitku u životu. Rekao sam vam i pisao vam da ste mi kao kapetan uvek bili inspiracija i kako ste se pokazali jaki, ponosni i hrabri. bori se kao lav protiv ove bolesti…“

Na konferenciji za novinare u subotu, menadžer Milana Stefano Pioli rekao je novinarima: „Godina 2023. nije počela dobro jer smo izgubili šampiona sporta i života, velikodušnu, ispravnu osobu sa jedinstvenim vrednostima.