Šef Vagnera želi Bahmut i njegove ‘podzemne gradove’

Šef Vagnera želi Bahmut i njegove ‘podzemne gradove’

LONDON – Osnivač najistaknutije ruske plaćeničke grupe rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut u istočnoj Ukrajini jer poseduje „podzemne gradove” koji mogu da drže trupe i tenkove, preneo je Rojters.

Ruski napor koji traje više od pet meseci da pokuša da zauzme Bahmut zbunio je neke zapadne vojne analitičare koji su rekli da veliki gubici nastali na ruskoj strani i činjenica da je Ukrajina izgradila odbrambene linije da se vrati u blizinu znače bilo kakvu pobedu Rusije tamo , ako se to dogodi, bilo bi pirovo.

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner koja se bori u bici kod Bahmuta, u subotu je detaljno izložio zašto misli da bi njeno hvatanje bilo značajno.

„Trešnja na torti je sistem rudnika Soledara i Bahmuta, koji je zapravo mreža podzemnih gradova. On ne samo da (ima sposobnost da zadrži) veliku grupu ljudi na dubini od 80-100 metara, već i tenkove. a mogu se kretati i borbena vozila pešadije“.

Prigožin, koji će verovatno povećati svoj politički kapital u Moskvi ako Bahmut padne u ruke Rusije s obzirom na Vagnerovu ulogu u tamošnjim borbama, rekao je da su zalihe oružja bile uskladištene u podzemnim kompleksima od Prvog svetskog rata.

Njegovi komentari su se odnosili na ogromne rudnike soli i druge rudnike u oblasti koji sadrže više od 100 milja tunela i ogromnu podzemnu prostoriju u kojoj su se održavale fudbalske utakmice i koncerti klasične muzike u mirnijim vremenima.

Zvaničnik Bele kuće rekao je u četvrtak da Vašington veruje da je Prigožin želeo da preuzme kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u toj oblasti iz komercijalnih razloga. U njemu se nije pominjala njihova navodna podzemna vojna upotreba.

Prigožin, koji je sankcionisan na Zapadu, naveo je i druge prednosti zauzimanja Bahmuta, nazivajući ga „ozbiljnim logističkim centrom“ sa jedinstvenim odbrambenim utvrđenjima.

On je dao svoje komentare na Telegram kanalu njegove pres službe dok je u subotu odjeknula vatra po skoro pustim ulicama Bahmuta uprkos samoproglašenom ruskom primirju povodom obeležavanja pravoslavnog Božića, što je Kijev odbacio kao trik.

Bahmut, koji Rusija naziva Artjomovsk, žarište je najintenzivnijih borbi u Ukrajini, a Prigožin je dao svoje komentare pošto je drugi Telegram kanal povezan sa Vagnerom tvrdio da je Rusija zauzela strateški važno naselje na periferiji Bahmuta.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi tu tvrdnju.

Rusko ministarstvo odbrane je ranije u subotu izvestilo o žestokim borbama na istoku Ukrajine.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da je grad Soledar, koji se nalazi u blizini Bahmuta i gde se nalazi rudnik soli, i dalje pod kontrolom Ukrajine uprkos, kako je rekao, žestokim ruskim napadima.