Koliko su cigare nezdrave?

Koliko su cigare nezdrave?

Cigare se povezuju sa pobedom, bebama i Vinstonom Čerčilom, a ne sa zavisnošću od nikotina, ali da li su one bolje za vaše zdravlje od cigareta?

Ne, kažu stručnjaci koji ukazuju na mnoge opasnosti od pušenja cigara.

Tokom proteklih nekoliko decenija, kroz pametan marketing, pušenje cigara je poprimilo retku auru, sa cigar barovima i časopisima kao što je Cigar Aficionado koji su posvećeni načinu života pušenja cigara koji privlači muške fantazije o moći i klasi.

To je takođe način da se opustite jer je to ležerniji dim od frenetične žurbe cigarete.

Od čega se prave cigare? Za razliku od cigareta, sve su to duvan iznutra do omotača lista duvana. Da li cigare imaju nikotin? Kao i cigarete, one sadrže nikotin i ista jedinjenja koja izazivaju rak koji se nalaze u cigaretama i nisu bezbedna alternativa za pušače.

Da li udišete cigare? Neki ljudi mogu misliti da je pušenje cigara manje štetno od cigareta jer se ne udiše. Ali čak i ako ne udišete, velike količine nikotina se mogu apsorbovati kroz sluzokožu usta.

Cigare mogu izazvati zavisnost kao i cigarete jer telo žudi za nikotin u duvanu.

„Iako su proizvodnja, izgled i potrošnja cigara i cigareta različiti, obe predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike“, rekao je u saopštenju dr Edvin Lin, hematološki onkološki lekar u bolnici PIH Health Vhittier u Kaliforniji. „Jedan od najboljih načina za prevenciju raka je da nikada ne počnete da pušite i prestanete što je pre moguće.

Cigare koje se prodaju u Sjedinjenim Državama dolaze u tri varijante: velike cigare, cigarilosi i male cigare. Velike cigare i cigarilosi čine 95% tržišnog udela, a male cigare samo 5%, prema Američkom udruženju za pluća (ALA).

Tinejdžeri su skloni pušenju malih cigara, često se prodaju pojedinačno i često aromatizovane, dodaje ALA.

Da li su cigare gore od cigareta? Pa, jedna velika cigara može imati toliko duvana koliko i čitava paklica cigareta, kaže ALA.

U 2017, više od milion srednjoškolaca (skoro 8%) i skoro 2% učenika srednjih škola pušilo je cigare. Skoro 50% te dece koristilo je aromatizovane cigare koje prikrivaju oštrinu i ukus duvana, kaže ALA.

Do 2022. godine, cigare su bile drugi najčešće korišćeni duvanski proizvod među američkim srednjoškolcima i srednjoškolcima, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

I uprkos sofisticiranoj reklami vezanoj za cigare, one su loše za vaše zdravlje kao i cigarete.

Pušači cigara imaju oko 27 puta veću vjerovatnoću od nepušača da obole od raka usne šupljine, 15 puta veća je vjerovatnoća da će imati rak jednjaka i 53 puta veća vjerovatnoća da će imati rak larinksa, kaže ALA.

Ako pušite cigare, imate četiri do 10 puta veći rizik od smrti od raka usne šupljine, jednjaka ili larinksa nego kod nepušača. A pušenje cigara je takođe povezano sa bolestima desni i gubitkom zuba.

Pušenje teških cigara takođe može povećati rizik od srčanih i plućnih bolesti, kao što su emfizem i hronični bronhitis, prema CDC-u.

Nepušači su takođe izloženi riziku od dima cigara, dodaje klinika Mejo. Pasivno pušenje cigara sadrži iste toksične hemikalije kao i pasivni dim cigareta. Ova vrsta dima može izazvati ili doprineti raku pluća i srčanim oboljenjima. Takođe povećava rizik i ozbiljnost dečje astme, infekcija uha i respiratornih infekcija kod dece.

Godine 2001, američka Federalna komisija za trgovinu naložila je da pakovanje cigara i reklame prikazuju jedno od sledećih upozorenja, prema CDC-u:

Zdravstveni efekti povremenog pušenja cigara nisu jasni, ali jedini bezbedan nivo pušenja cigara je nikakav, kaže Klinika Mejo. Umesto da birate između pušenja cigareta i pušenja cigara, stručnjaci kažu da u potpunosti ostavite duvan.