Venecuela duguje preko 20 miliona dolara advokatskim kancelarijama za čuvanje imovine u inostranstvu

Venecuela duguje preko 20 miliona dolara advokatskim kancelarijama za čuvanje imovine u inostranstvu

KARAKAS – Venecuela duguje 20,7 miliona dolara američkim advokatskim kancelarijama koje vode parnice protiv poverilaca koji žele da naplate neplaćene dugove zbog neisplaćenih obaveza i nacionalizacije izvršene pre više od 15 godina, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Južnoamerička nacija duguje vlasnicima obveznica i kompanijama više od 60 milijardi dolara zbog kompanija nacionalizovanih za vreme tadašnjeg predsednika Huga Čaveza, kao i zbog neplaćenih obveznica zemlje i državne naftne kompanije PDVSA.

Neki američki sudovi dali su poveriocima prava da pregovaraju o prodaji venecuelanske imovine u inostranstvu kako bi naplatili dugove, kao što je rafinerija Citgo, krunski dragulj venecuelanske imovine u inostranstvu, i podružnica PDVSA.

Međutim, neka sredstva su zaštićena od strane Ministarstva finansija SAD.

Privremena vlada bivšeg opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je smenjen krajem prošle godine glasanjem u skupštini, angažovala je oko osam advokatskih firmi da vode sporove sa kompanijama i vlasnicima obveznica, uključujući i jednu koja je tražila da poništi obveznice PVDSA za 2020., koje je ponudio Citgo kao zalog.

Između oktobra 2020. i oktobra 2022. opozicioni parlament Venecuele je odobrio isplate od skoro 30 miliona dolara advokatima, ali prema dokumentu, oni tek treba da budu isplaćeni 20,7 miliona dolara.

U dokumentu, izveštaju tužilačkog tima privremene vlade, advokati kažu da bi nepodnošenje tužbi rizikovao gubitak imovine u inostranstvu.

Opozicione grupe tvrde da kontrola nad imovinom u inostranstvu nije ugrožena, uprkos prošlomesečnoj smjeni privremene vlade, iako nisu dali detalje o tome šta će se dogoditi sa tekućim sudskim sporovima.