3,3 miliona Amerikanaca raseljeno zbog prirodnih katastrofa

3,3 miliona Amerikanaca raseljeno zbog prirodnih katastrofa

Više od 1,3% odrasle populacije u SAD raseljeno je zbog prirodnih katastrofa u protekloj godini, a uragani su odgovorni za više od polovine prisilnih preseljenja, navosi se u rezultatima prvog istraživanja Biroa za popis stanovništva SAD.

Rezultati istraživanja kažu da je 3,3 miliona odraslih Amerikanaca raseljeno zbog uragana, poplava, požara, tornada ili drugih katastrofa. Dvogodišnje onlajn istraživanje je po prvi put postavilo pitanje o raseljavanju zbog prirodnih katastrofa.

Neke države su bile pogođene više od drugih. Na Floridi je skoro milion ljudi, ili oko 1 od 17 odraslih stanovnika, raseljeno u državi koju su u jesen poharali uragani Ijan i Nikol. Više od 409.000 ljudi – ili skoro 1 od 8 stanovnika – je raseljeno u Luizijani, koja je imala relativno mirnu sezonu uragana 2022. godine, iako su se stanovnici još uvek suočavali sa razornim uticajima uragana Ida prethodne godine.

Među državama sa najnižim stopama raseljenja odraslog stanovništva zbog katastrofa su Indijana, Mejn, Severna Dakota, Ohajo i Oklahoma.

Od 3,3 miliona raseljenih odraslih osoba, više od trećine je bilo van svojih domova manje od nedelju dana. Prema anketi, otprilike 1 od 6 stanovnika nikada se nije vratio u svoje domove.

Demografski sastav raseljenih nije mnogo odstupao od ukupne rase i etničke pripadnosti američkog stanovništva, ali su obično bili siromašniji. Oko 22% raseljenih odraslih izjavilo je da imaju prihod u domaćinstvu manji od 25.000 dolara godišnje, u poređenju sa 17,4% za ukupnu populaciju SAD.

Biro za popis stanovništva uputio je pozive za više od milion domaćinstava da učestvuju u eksperimentalnom istraživanju i prikupio ukupno 70.685 odgovora sredinom decembra.