Zatvorenici: Teksas koristi nebezbedne droge za pogubljenja

Zatvorenici: Teksas koristi nebezbedne droge za pogubljenja

HJUSTON – Teksas planira da koristi lekove kojima je istekao rok trajanja i nesigurne lekove za sprovođenje pogubljenja početkom ove godine, što je kršenje državnog zakona, tvrde tri osuđenika u tužbi, prenosi Asošijeted pres.

Zatvorski zvaničnici negiraju tu tvrdnju i kažu da je snabdevanje države lekovima za pogubljenje bezbedno.

Prvo pogubljenje Roberta Frate zakazano je za 10. januar. Najviši apelacioni krivični sud u državi stavio je na čekanje tužbu Frate, Veslija Ruiza i Džona Balentina u petak dok razmatra žalbu Kancelarije državnog tužioca Teksasa. Država želi da o slučaju odlučuje krivični sud, a ne građanski.

Šon Nolan, advokat Balentina i Ruiza, koji su obojica postavljeni za pogubljenje u februaru, kritikovao je Teksasovu tajnost u pitanjima vezanim za njegove procedure izvršenja.

Državni zakonodavci zabranili su otkrivanje dobavljača droge za pogubljenja počevši od 2015. Vrhovni sud Teksasa potvrdio je zakon 2019. godine.

„Teksas se i dalje zaista oslanja na tajnost u ovim pogubljenjima i zato pokušavaju da okončaju ovu tužbu jer ne žele nikome da kažu da je ovim lekovima istekao rok trajanja“, rekao je Nolan.

Advokati zatvorenika zatražili su saslušanje u vezi sa dokazima kako bi se utvrdilo da li su zatvorenici u „ozbiljnom riziku od bola i patnje u procesu pogubljenja“, rekao je Nolan.

Postojala je istorija problema sa smrtonosnim injekcijama od kada je Teksas 1982. godine postao prva država koja je koristila ovaj metod pogubljenja. Neki problemi su uključivali poteškoće u pronalaženju upotrebljivih vena, otpuštanje igala ili probleme sa drogom.

Kao i druge države poslednjih godina, Teksas se okrenuo apotekama da bi dobio pentobarbital, koji koristi za pogubljenja, nakon što su tradicionalni proizvođači lekova odbili da prodaju svoje proizvode zatvorskim agencijama u SAD.

„Sve smrtonosne droge za injekcije su u rokovima upotrebe i odgovarajuće su testirane“, rekla je u mejlu u utorak Amanda Hernandez, portparol Teksaškog odeljenja za krivično pravo, ili TDCJ.

Ali u deklaraciji na 15 stranica podnetoj u prilog tužbe osuđenika na smrt, Michaela Almgren, profesor farmakologije na Univerzitetu Južne Karoline, rekla je da je zaključila nakon pregleda državnih zapisa da je „sav pentobarbital u posedu TDCJ-a istekao, jer to je daleko izvan” navedenog datuma van upotrebe.

„Ljek koji je premašio svoj (prema datumu upotrebe) je u opasnosti od kvarova stabilnosti i steriliteta i možda neće zadržati dovoljnu snagu, stoga se ne smije koristiti“, napisao je Almgren.

Otkrila je da su neke bočice pentobarbitala stare više od 630 dana, dok su druge bile starije od 1.300 dana, što je znatno prekoračilo rok upotrebe od 24 sata kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ako su takvi složeni lekovi zamrznuti, njihov rok van upotrebe je 45 dana.

Zapisnici odeljenja do kojih su došli advokati za zatvorenike pokazuju da su zatvorski službenici testirali potenciju svojih zaliha pentobarbitala, što je produžilo rok upotrebe do septembra i novembra.

Ali Almgren je državno testiranje nazvao „potpuno nenaučnim i netačnim, i stoga su rezultati nevažeći“.

Nolan je rekao da bi upotreba lekova sa isteklim rokom prekršila nekoliko državnih zakona, uključujući Teksaški zakon o farmaciji i Zakon o kontrolisanim supstancama u Teksasu.

Frata se pridružio tužbi nakon što je podneta. Advokati sva trojica zatvorenika kažu da ne pokušavaju da spreče državu da „sprovede zakonita pogubljenja”.

„Ako država želi da nastavi sa ovim pogubljenjima, ona to može da uradi. Samo treba da dobiju lekove kojima nije istekao rok trajanja“, rekao je Nolan.