Aerodrom na Filipinima pokušava da vrati normalu

Aerodrom na Filipinima pokušava da vrati normalu

MANILA – Glavna kapija Filipina pokušala je da nastavi pune usluge u ponedeljak nakon što je novogodišnji nestanak struje potresao kontrolu vazdušnog saobraćaja i poremetio 300 letova, što je izazvalo pozive poslovnih lidera i visokog senatora za hitnu akciju, prenosi Rojters.

Kvar primarnog i sekundarnog napajanja prouzrokovao je prekid na aerodromu Ninoj Akino i trebalo bi da prođe oko 72 sata da avio-kompanije normalizuju svoje poslovanje, rekao je Cezar Čiong, generalni direktor Uprave za međunarodni aerodrom Manila.

U nedelju je odložen, otkazan ili preusmeren na druge regionalne aerodrome 361 let, što je uticalo na oko 65.000 putnika, dok su drugi letovi u maju preusmereni oko filipinskog vazdušnog prostora.

Čiong je rekao da je aerodrom u ponedeljak ujutro obavljao najviše 15 letova na sat, što je manje od uobičajenih 20.

Nekoliko od četiri terminala aerodroma bilo je prepuno u ponedeljak, sa dugim redovima ljudi koji su pokušavali da ponovo rezervišu letove, dok su drugi umorni putnici spavali na stolicama ili na podu.

„U 24 sata koliko smo čekali, sada smo veoma iscrpljeni zbog nedostatka sna, telo me boli od svog čekanja“, rekla je Kirana Mangkabong, 32, radnica u inostranstvu.

Aerodrom je rangiran među najgore međunarodne kapije na svetu, sa zaostalim letovima redovnom pojavom i istorijom nadogradnje koja je odložena ili napuštena zbog sporova između aerodromskih vlasti i izvođača radova.

Aerodromi se grade u provincijama koje okružuju Manilu kako bi se smanjio pritisak, uključujući Cavite i Bulacan, koji bi trebalo da počne sa radom 2027.

Ministarstvo saobraćaja je odbacilo sabotažu, ali je obećalo da će istražiti haos na aerodromu, što je obnovilo pozive da se postojeća kapija nadogradi i bolje upravlja.

„Vlada bi trebalo da razmotri ovaj poziv za buđenje kako bi se poboljšala, bilo kroz javne ili privatne napore, ili kroz zajedničko ulaganje“, rekao je za Rojters Džordž Barsels, predsednik Filipinske privredne i industrijske komore.

Njegov beg iz Dubaija je bio pogođen, kao i let tajkuna Manuela Pangilinana, koji je u nedelju rekao da je njegov let iz Japana morao da se vrati na pola puta i tvitovao: „Samo u PH. Uzdah“.

Grejs Po, bivša predsednička kandidatkinja i šefica komiteta javnih službi, pozvala je na kongresnu istragu o incidentu, rekavši da je reč o „zabrinutosti za nacionalnu bezbednost“.

Generalni direktor aerodroma Čiong rekao je da je objekat uveo sopstveni sistem napajanja 2018. godine, ali da su u nedelju otkazali i glavni i rezervni sistemi.

Jednom kada su bili povezani direktno na redovnu komercijalnu struju, sistemi su doživjeli napon struje koji je prisilio opremu da se isključi, uključujući radar i komunikacije, rekao je on.

Džoi Konsepsion, vladin poslovni savetnik, rekao je da bi vlasti trebalo da ožive predlog za konzorcijum za modernizaciju aerodroma.

„Svaka neefikasnost na aerodromu dovodi do velikih gubitaka u poslovanju i oseća se širom zemlje“, rekao je on u saopštenju.