Španija potvrdila prvu smrt od erupcije vulkana 2021

Španija potvrdila prvu smrt od erupcije vulkana 2021

Prvi smrtni slučaj u višemesečnoj erupciji vulkana na španskom ostrvu La Palma 2021. godine potvrđen je nakon što je sud u ponedeljak doneo odluku da je čovek preminuo od udisanja otrovnih gasova iz vulkana.

Telo 72-godišnjeg muškarca pronađeno je u novembru 2021. godine u opštini El Paso u zoni isključenja, oblasti koja je bila zabranjena za javnost bez izričite dozvole zbog erupcije.

Prvi izveštaji rekli su da se muškarac verovatno popeo na krov svoje kuće da očisti vulkanski pepeo kada se krov srušio, ali zvaničnici su rekli da se uzrok smrti može utvrditi tek kada budu objavljeni rezultati obdukcije.

Sud na Kanarskim ostrvima saopštio je u ponedeljak da je obdukcija potvrdila da je muškarac „preminuo nakon udisanja otrovnih gasova, što potvrđuje da je katastrofa odnela ljudski život“.

Vulkan je tutnjao 85 dana između septembra i decembra 2021, izbacivši pepeo i reke lave koje su progutale više od 1.000 domova u La Palmi, delu Kanarskih ostrva koja se nalaze kod zapadne Afrike.

Takođe je uništio škole, crkve i autoputeve i ugušio bujne plantaže banana koje pokreću privredu ostrva, ali do sada nijedan smrtni slučaj nije direktno povezan sa erupcijom.

Preko 7.000 od otprilike 83.000 stanovnika malog ostrva je evakuisano, a mnogi su dobili samo nekoliko minuta da spakuju šaku stvari dok se usijana lava približavala.

Vulkan nije imao ime pre erupcije iako je u narodu bio poznat kao Cumbre Vieja po imenu okolnog nacionalnog parka.

Prošle godine stanovnici ostrva glasali su da ga nazovu Tajogait-ime oblasti na drevnom jeziku Guanche.