UN: Ako Putin sačuva obraz, ovo će biti poslednji ekser u kovčeg posleratnog poretka

UN: Ako Putin sačuva obraz, ovo će biti poslednji ekser u kovčeg posleratnog poretka

Kšištof Ščerski, ambasador Poljske u UN, smatra da će pokušaji Zapada da sačuva obraz ruskog predsednika samo konačno završiti međunarodni poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, piše „Evropska istina”.

Prema rečima Ščerskog, ključno pitanje kako će proći nova godina biće da li će doći do preokreta u ratu u Ukrajini i pod kojim uslovima.

„U cilju mira najvažnije je pitanje kako će se rešavati pitanja sa Rusijom. Da li je moguće da će ruski imperijalizam biti prepoznat kao ideologija koja ugrožava svetski poredak, na istom osnovu na kome je priznat nemački nacizam jednom?Jer ako bi se to desilo, onda bi ovo otvorilo put za ponavljanje odluka donetih nakon završetka Drugog svetskog rata – uskraćivanje Rusiji oruđa da igra ulogu globalne supersile (uključujući i UN), predaju ratnih zločinaca u uniformama i odelima, uključujući Putina, međunarodnom sudu, plaćanje ratne odštete i druge slične mere“, uveren je Ščerski.

Ukoliko, prema njegovim rečima, prevlada opcija „uvođenja reda” i spasavanja Putinovog obraza, to može postati „poslednji ekser u kovčeg posleratnog poretka, simbolizovanog principima Povelje UN”.

Podsetimo, početkom decembra je francuski predsednik Emanuel Makron rekao na TV da Zapad treba da razmisli o tome kako da zadovolji potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

Ova izjava je kritikovana kako u Ukrajini, tako i u nizu evropskih prestonica. Ministarstvo spoljnih poslova Poljske navelo je da ako su nekome potrebne bezbednosne garancije, to su Ukrajina i države centralne i istočne Evrope. Helsinki je rekao i da u sadašnjim okolnostima nisu potrebne garancije Rusiji, već garancije protiv Rusije.

Premijer Estonije je napomenuo da je prerano otpočinjanje mirovnih pregovora sa Rusijom opasno, i to ne samo za Ukrajinu.

Posle kritika, Makron je rekao da su njegove reči bile preterane.