Bubnjar Fred Vajt preminuo u 67. godini

Bubnjar Fred Vajt preminuo u 67. godini

Bubnjar Fred Vajt u ansamblu Earth, Wind & Fire preminuo je u 67. godini.

Verdin Vajt, vokal, perkusionista i basista benda, objavio je u nedelju na svom Instagram nalogu da je umro njegov mlađi brat Frederik Judžin „Fredi“ Vajt. Nije rekao kako i gde mu je brat umro.

Earth, Wind & Fire su počeli 1970. godine pod vođstvom Morisa Vajta, koji je stvorio bend koji je mogao da kombinuje elemente džeza, fanka, R&B, soula, plesa, popa i roka, i slavi afričko muziciranje i spiritualizam. Vođeni njihovom sekcijom horne Phenik Horns i reputacijom energičnih i bombastičnih nastupa uživo, popularnost grupe je porasla nakon što su prešli u Columbia Records, koji je tada bio pod vođstvom Klajva Dejvisa.

Fred Vajt je već bio iskusan bubnjar, svirajući za Donija Hataveja, pre nego što se pridružio Earth, Wind & Fire sredinom 1970-ih. Uparen sa bubnjarom i perkusionistom Ralfom Džonsonom, ritam sekcija benda je bila čvrsta i optimistična i postavila je pozornicu da pesme poput „Boogie Vonderland“ i „September“ postanu trenutne omiljene.

Verdin Vajt je svog brata Freda nazvao darovitim decom muzičarom, „sa zlatnim pločama sa 16 godina!“ Fred Vajt je ostao u bendu do 1983. godine.

„Ali više od toga kod kuće i izvan nje, on je bio divan brat koji je uvek bio zabavan i divno nestašan! I uvek smo mogli da računamo na njega da će naizgled lošu situaciju učiniti lakšim!” napisao je Vajt.

Neki od najvećih hitova benda su i dalje veoma popularni, često uzorkovani i korišćeni u bezbroj filmova. Bend je primljen u Rokenrol Kuću slavnih 2000. godine, svirao je na poluvremenu Super Boula 2005. i dobio je šest Gremija. Pesma grupe „Got to Get You Into My Life“ bila je na prvoj Spotifi plejlisti predsednika Baraka Obame.

Najuspešniji period benda počeo je albumom iz 1975. „That’s The Way of The World” i nastavio se do kraja decenije. Drugi hitovi su uključivali „Serpentine Fire“, „Shining Star“ i obradu pesme „Got to Get You Into Mi Life“ Bitlsa.

Moris Vajt preminuo je u 74. godini 2016.