Šef FIA-e želi da pokrene proces da više timova uđe u F1

Šef FIA-e želi da pokrene proces da više timova uđe u F1

LONDON – Upravno telo Formule 1 spremno je da započne proces za ulazak novih timova u šampionat, izjavio je u ponedeljak predsednik Mohamed Ben Sulajem, prenosi Rojters.

Ovaj potez bi mogao otvoriti vrata projektu Andretti Global F1 Amerikanca Majkla Andretija, koji je do sada naišao na malo ohrabrenja većine postojećih timova i menadžmenta Formule 1.

Milijarder iz Hong Konga Calvin Lo je takođe govorio o ulasku u tim.

„Zamolio sam svoj FIA tim da razmotri pokretanje procesa izražavanja interesovanja za potencijalne nove timove za FIA F1 svetsko prvenstvo“, objavio je na Tviteru šef Međunarodne automobilske federacije (FIA) Ben Sulajem.

Haas u vlasništvu SAD je najnoviji potpuno novi tim Formule jedan koji je ušao, a debitovao je 2016. godine kada je sport imao 11 timova do gašenja Manor Racing-a pre početka sezone 2017.

Izvršni direktor Formule jedan Stefano Domenikali rekao je prošlog septembra da sportu, koji bi ove godine mogao da ima rekordne 24 trke i koji raste u globalnoj popularnosti, nije potrebno više od 10 timova.

Meklaren i Alpin u vlasništvu Renoa podržavaju Andretijeve planove, ali drugi timovi dovode u pitanje komercijalnu korist novog učesnika.

Trenutna verzija ‘Konkord sporazuma’ između timova, FIA-e i Formule 1 predviđa da 10 timova dele svoj udeo u prihodima sporta i da bi svaki novi učesnik razvodnio pot.

Iz tog razloga svaki novi učesnik mora da plati naknadu od 200 miliona dolara za ulazak, a novac dele postojeći timovi kao kompenzaciju.

Imati novi tim u vlasništvu SAD-a u sportu koji će ove godine imati tri runde u Sjedinjenim Državama, uključujući noćnu trku u Las Vegasu, moglo bi da se dopadne vlasnicima sporta Liberti Media sa sedištem u SAD.

Andretti, sin svetskog šampiona Marija iz 1978. godine, već je uključen u IndiCars, Formulu E i Ektreme E i ima jaku prepoznatljivost brenda.

Formula jedan će imati novi pogonski agregat od 2026. godine, kada će Audi pretvoriti švajcarski Zauber u svoj fabrički tim.