Rusija cilja kritičnu infrastrukturu u napadima dronovima

Rusija cilja kritičnu infrastrukturu u napadima dronovima

KIJEV – Rusija je gađala kritičnu infrastrukturu Ukrajine u seriji napada dronom rano u ponedeljak na Kijev i region koji ga okružuje, saopštili su zvaničnici, preneo je Rojters.

Rusija je nastavila da udara po Kijevu drugu noć zaredom, nakon što je u novogodišnjoj noći i ranije u toku dana ispalila salvu projektila iznad glavnog grada.

„Glasno je u regionu i u prestonici: noćni napadi dronovima“, rekao je guverner Kijeva Aleksij Kuleba u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Rusi su lansirali nekoliko talasa (proizvedenih u Iranu) bespilotnih letelica Šahed. Gađaju kritične infrastrukturne objekte. Vazdušna odbrana je na delu.

Do 3 sata po lokalnom vremenu (01:00 GMT), ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 16 vazdušnih objekata iznad Kijeva, saopštila je gradska vojna uprava. Sirene za vazdušni napad su zavijale u to vreme više od tri sata.

Ranije uveče, ostaci uništenog drona iznad Kijeva pogodili su severoistočni okrug prestonice, pri čemu je jedna osoba ranjena, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Devetnaestogodišnji mladić prebačen je u bolnicu u kijevskom okrugu Desnianskii, rekao je Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, nakon što su ostaci dronova udarili na tamošnji put i oštetili zgradu.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri informacije.

Kirilo Timošenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika, rekao je da su ostaci dronova udarili u put u okrugu Desnianskii, na severoistoku Kijeva, oštetivši zgradu pored.

Okrug, koji se nalazi na levoj obali reke Dnjepar, je uglavnom stambena oblast i najnaseljenija oblast glavnog grada.

Regionalna vojna komanda Ukrajine na istoku zemlje saopštila je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili devet bespilotnih letelica iranske proizvodnje „Šahed“ iznad regiona Dnjepropetrovsk i Zaporožje do ranih sati u ponedeljak.