14 poginulih u napadu na meksički granični zatvor

14 poginulih u napadu na meksički granični zatvor

MEKSIKO SITI  – Deset čuvara i četiri zatvorenika ubijeni su u nedelju rano ujutru kada su naoružani ljudi u oklopnim vozilima napali državni zatvor u Sijudad Huarezu preko granice El Pasa u Teksasu, saopštili su državni zvaničnici, prenosi AP.

Državno tužilaštvo u Čivavi saopštilo je da su oko 7 sati u zatvor stigla razna oklopna vozila i da su naoružani napadači otvorili vatru na stražare. Pored poginulih, ranjeno je 13 osoba, a pobeglo je najmanje 24 zatvorenika.

Meksički vojnici i državna policija vratili su kontrolu nad zatvorom kasnije u nedelju. Državno tužilaštvo je saopštilo da njegovo osoblje istražuje.

U avgustu su se pobune u istom državnom zatvoru proširile na ulice Huareza u nasilju u kojem je poginulo 11 ljudi.

U tom slučaju, dva zatvorenika su ubijena u zatvoru, a potom su navodni članovi bande počeli da pucaju po gradu, uključujući i ubistvo četiri radnika jedne radio stanice koji su radili promociju u restoranu.

Nasilje je često u meksičkim zatvorima, uključujući i one u kojima vlasti imaju samo nominalnu kontrolu. Sukobi redovno izbijaju među zatvorenicima rivalskih bandi, koje na mestima kao što je Huarez služe kao zastupnici za narko kartele.

Neposredno pre nedeljnog napada na zatvor, napadnuta je opštinska policija koja je nakon potere uspela da uhvati četvoricu muškaraca, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva. Kasnije je policija ubila dvojicu navodnih naoružanih napadača koji su putovali u terencu.