Student optužen za ubistva četiri studenta iz Ajdaha

Student optužen za ubistva četiri studenta iz Ajdaha

30Student diplomskog studija iz države Vašington uhapšen je u Pensilvaniji i optužen za prvostepeno ubistvo četiri studenta Univerziteta Ajdaho koje se dogodilo pre šest nedelja, saopštile su vlasti u petak.

Državna policija Pensilvanije privela je Brajana Kristofera Kobergera (28) u četvrtak uveče po nalogu za begunce iz Ajdaha, rekao je Džejms Fraj, šef policije u Moskvi, u Ajdahu, gde se nalazi kampus Univerziteta u Ajdahu.

Kohberger je optužen u Pensilvaniji i držan je bez kaucije do saslušanja u utorak kako bi se utvrdilo da li će pristati ili osporiti njegovo izručenje Ajdahu, okrug Latah, rekao je novinarima tužilac Ajdaha Bil Tompson, prenosi Rojters.

Tompson je rekao da je osumnjičeni optužen po četiri tačke optužnice za prvostepeno ubistvo i provalnu krađu u vezi sa smrću četiri studenta – tri žene i jednog muškarca – pronađenih ubijenih 13. novembra u kući koju su delili.

Žrtve – identifikovane kao Itan Čepin, 20, iz Konveja, Vašington; Madison Mogen, 21, iz Coeur d’Alene, Ajdaho; Ksana Kernodle, 20, iz Avondejla, Arizona; i Kailee Goncalves, 21, iz Ratdruma, Ajdaho – svi su zadobili višestruke ubodne rane, rekao je Fraj.

Čini se da su žrtve ubijene nožem ili nekim drugim „oštrim“ oružjem, saopštila je tada policija. Fraj je rekao da oružje ubistva nije pronađeno, iako je policija pronašla automobil za kojim je tragala u vezi sa ubistvima.

Vlasti su saopštile da je Kohberger bio diplomirani student na Vašingtonskom državnom univerzitetu (VSU) u Pulmanu, u Vašingtonu, oko 16 kilometara od kampusa žrtava. Na veb stranici VSU piše da je upisan u odeljenje za krivično pravosuđe i kriminologiju.

Ubistva su uznemirila fakultetski grad Moskvu, zajednicu od oko 25.000 stanovnika, dok je policija radila na rasvetljavanju zločina u poslednjih šest nedelja.

Fraj je rekao da je njegovo odeljenje primilo više od 19.000 saveta od javnosti i da je obavilo više od 300 intervjua kao deo svoje istrage.

Upitan na konferenciji za novinare u Moskvi da li vlasti traže dodatne osumnjičene, Fraj je rekao: „Imamo u pritvoru osobu koja je počinila ove užasne zločine i verujem da je naša zajednica bezbedna“.

On je odbio da ponudi mogući motiv zločina ili da iznese bilo kakve detalje o istrazi ili kako su vlasti locirali Kohbergera u Olbrajtsvilu u Pensilvaniji, oko 145 kilometra severno od Filadelfije, gde je uhapšen.

Nerešene smrti studenata iz Ajdaha izazivaju strah