Proširene vene mogu izazvati bol, neplodnost

Proširene vene mogu izazvati bol, neplodnost

Mnogi ljudi su ranije čuli za proširene vene. Ali nisu samo vene na nogama te koje mogu postati uvrnute, uvećane i osećaju bol ili svrab. Bilo koja vena može postati proširena, uključujući vene u skrotumu.

Oko 30% muškaraca ima proširene i uvrnute vene u skrotumu. To se naziva varikokela. Razvijaju se kada se krv nakuplja u venama umesto da cirkuliše iz skrotuma.

Varikokele se obično razvijaju tokom vremena, počevši od puberteta, ali se mogu javiti u bilo kom uzrastu. Češće je imati varikokelu na levoj strani skrotuma zbog razlika u anatomiji vene. Kod nekih pacijenata mogu dovesti do oštećenja plodnosti.

Za mnoge muškarce, varikokele ne izazivaju simptome ili nelagodnost. Možda čak i ne znaju da imaju to stanje.

Ne izazivaju sve varikokele neplodnost. Procenjuje se da 10% do 20% muškaraca kojima je dijagnostikovana varikokela ima poteškoća da ostvare dete. Oko 40% muškaraca sa problemima plodnosti ima varikokelu.

Varikokele mogu uticati na plodnost jer mogu uticati na temperaturu testisa. Proizvodnja sperme je najefikasnija na nižoj temperaturi, oko 4 stepena nižoj od prosečne telesne temperature. Zbog toga su skrotum i testisi izvan telesne šupljine. Sakupljanje krvi u varikokeli može zagrejati testise iznad optimalne temperature, što dovodi do nižeg broja spermatozoida. Slično, muškarcima sa problemima plodnosti rečeno je da izbegavaju vruće kade i saune. Niže temperature testisa su pogodnije za visok broj spermatozoida.

Varikokele koje ne izazivaju bol, nelagodnost ili druge simptome ne moraju se lečiti. Međutim, operacija može biti neophodna za muškarce sa značajnim bolom u testisima ili malim brojem spermatozoida koji utiču na plodnost; ili mladi dečaci sa kašnjenjem u rastu testisa.

Operacija ima za cilj da veže problematične vene uz očuvanje adekvatnog protoka krvi kroz arterije koje hrane testis. Iako je cilj da se poboljša bol ili plodnost, izgled varikokele se možda neće promeniti nakon operacije.

Jedna vrsta operacije za lečenje varikokela naziva se mikrohirurška subingvinalna varikolelektomija. Tokom ove procedure, hirurg koristi operativni mikroskop i dopler sondu da proceni protok krvi kroz testis. Uvećane vene su zatvorene dok su arterije zaštićene. Postupak obično traje dva sata u operacionoj sali.

Druga opcija procedure se zove embolizacija. Radiolog ubrizgava zavojnicu ili rastvor koji ostavlja ožiljke i zatvara problematične vene, poput lečenja proširenih vena nogu.

Većina varikokela se razvija polako tokom vremena. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom ako ste zabrinuti zbog bolova u testisima ili plodnosti, ili ako imate iznenadni početak varikokele, jer to može biti znak drugih zdravstvenih stanja.