Bajden stiže na američka Devičanska ostrva

Bajden stiže na američka Devičanska ostrva

KINGŠIL – Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden je u utorak otputovao na mesto koje mu je veoma poznato — Američka Devičanska Ostrva — da bi uživao u odmoru i toplijem vremenu i da bi sa porodicom dočekao novu godinu, piše AP.

Predsednik SAD-a i njegova supruga, prva dama Džil Bajden, odleteli su u utorak iz Vašingtona na Sent Kro, jedno od tri ostrva koja čine teritoriju SAD na Karibima. Sveti Jovan i Sveti Toma su druga dva ostrva. Bajdenovima su se pridružili njihova ćerka Ešli i njen suprug Hauard Krejn, kao i unuci Natali i Hanter, čiji je otac bio predsednikov pokojni sin, Bo.

Sent Kro je tropski beg u koji Bajden beži barem otkako je bio potpredsednik, od 2009. do 2017. godine.

„Nedostajao nam je poslednjih nekoliko godina“, rekla je u telefonskom intervjuu Bet Mos Mahar, penzionisani advokat i stanovnik ostrva skoro tri decenije.

Bajden je praznike proveo u svom domu u Delaveru 2020. i 2021. godine, uglavnom zbog pandemije COVID-19. Ovonedeljna poseta Sent Kroa biće njegova prva poseta američkim Devičanskim ostrvima kao predsednik.

„Izuzetno smo počastvovani“, rekla je Del Stejsi Plasket, demokrata koja predstavlja Devičanska ostrva u Kongresu, u telefonskom intervjuu u utorak.

„U prošlosti, kada su on i njegova porodica dolazili, naravno da su viđenja predsednika Bajdena bila gotovo stvar legende“, rekla je ona.

Svako viđenje će sada biti izmenjeno činjenicom da se Bajden smatra jednim od najmoćnijih ljudi na svetu. Kao takav, on sada putuje sa znatno većim otiskom nego kada je bio potpredsednik, uključujući veliki kontingent agenata američke tajne službe, osoblje Bele kuće i novinare koji prate putovanje.

Bajden i njegova supruga uživaju da provode nedelju između Božića i Nove godine u toplijoj klimi, a Džil Bajden voli plažu, rekli su pomoćnici.

„Uvek se radujemo njegovom dolasku i zaista razumemo da je ovo mesto za opuštanje za njega i Džil i bilo koju drugu porodicu koju može da povede sa sobom i zato ga ostavljamo na miru i puštamo ga da se samo opusti“, rekla je Dona Kristensen, koja bio je Plasketov prethodnik u Kongresu.

„On obično kaže: ‘U svom sledećem životu, ja živim u Sent Krou'“, rekla je ona u telefonskom intervjuu.

I Plasket i Kristensen su izrazili nadu da će pažnja posvećena tome gde Bajden provodi svoj odmor na kraju godine pojačati izazove sa kojima se suočavaju Američka Devičanska ostrva i druge teritorije SAD, kao što su pretnje od klimatskih promena, uključujući snažnije uragane i porast nivoa mora, kao i problemi sa kojima se ove vlade suočavaju sa zastarelom infrastrukturom.

Bajden je trebalo da se vrati u Vašington 2. januara. To je dan pre nego što je predsednikova Demokratska partija ustupila kontrolu nad Predstavničkim domom Republikanskoj stranci posle novembarskih međuizbora, što bi potencijalno komplikovalo Bajdenovu zakonodavnu agendu za preostale dve godine njegovog mandata .

Demokrate će nastaviti da kontrolišu Senat u Kongresu koji će zasedati 3. januara.