Dolar se kreće na jednonedeljni maksimum u odnosu na jen

Dolar se kreće na jednonedeljni maksimum u odnosu na jen

TOKIO – Dolar je u sredu ojačao u odnosu na glavne konkurente, dostigavši više od nedelju dana vrh u odnosu na jen, podstaknut višim prinosima na trezor, dok su trgovci zbunjeni izgledima za politiku najvećih svetskih centralnih banaka, prenosi Rojters.

Američka valuta je porasla za 0,13% na 133,685 jena u azijskom trgovanju, a ranije je dotakla 133,95 prvi put od 20. decembra, kada je Banka Japana oborila par na niže uz neočekivano smanjenje prinosa na desetogodišnje japanske državne obveznice opseg politike.

Dolar je tog dana pao na samo 130,58 jena, prvi put od početka avgusta, pošto su trgovci spekulisali o konačnom prestanku stimulacije BOJ-a.

Sažetak mišljenja sa sastanka, objavljen u sredu, pokazao je da su kreatori politike razgovarali o rastućim izgledima da bi zemlja sledeće godine mogla da vidi veći rast plata i održivu inflaciju.

Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na šest valuta, uključujući jen i evro, dodao je 0,07% na 104,28 u četvrtak, nastavljajući svoju konsolidaciju nakon što je skliznuo na najniži nivo od sredine juna na 103,44 14. decembra, na dan kada su Federalne rezerve usporile povećanje kamatnih stopa za pola poena.

Zvaničnici FED-a, uključujući predsednika Džeroma Pauela, od tada su naglasili da će se pooštravanje politike produžiti, uz veću terminalnu stopu, što podstiče zabrinutost zbog usporavanja u SAD.

Prinos 10-godišnjeg trezora, koji ima tendenciju da bude u visokoj korelaciji sa parom dolar-jen, bio je na 3,843% u Tokiju, nedaleko od 11/2-mesečnog maksimuma od 3,862% dostignutog preko noći.

„Dolar je u veoma interesantnoj situaciji“, rekao je Bart Vakabajaši, menadžer filijale u Stejt ulici u Tokiju.

„Ako imamo recesiju u SAD, Fed će morati da snizi stope i očigledno ćete želeti da prodate dolar“, rekao je on. „U isto vreme, ako dođe do globalne recesije, ljudi će kupiti dolar kao utočište. Dakle, dolar je u maloj zagonetki, i morate biti veoma oprezni protiv koje valute kupujete ili prodajete.“

Evro je ostao stabilan na 1,0640 dolara, prateći poprečno tokom protekle dve nedelje, nešto ispod šestomesečnog maksimuma od 1,0737 dolara dostignutog 15. decembra, kada je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard naglasila da će povećanje kamatnih stopa morati da se nastavi.

Sterling je oslabio 0,06% na 1,2024 dolara, pošto je nastavio da se kreće iznad najniže vrednosti za mesec od 1,1993 dolara, dostignutog 22. decembra.

Australijski dolar je ostao nepromenjen na 0,6733 dolara, dok je novozelandski dolar dodao 0,09% na 0,6279 dolara.