SAD: Southwest otkazuje još hiljade letova

SAD: Southwest otkazuje još hiljade letova

Southwest Airlines Co u utorak se našla na udaru američke vlade nakon što je niskotarifni avioprevoznik stalno otkazivao letove zbog oštrog zimskog vremena koje je prizemljilo avione i poremetilo putovanja za odmor, prenosi Rojters.

Američke avio-kompanije otkazale su hiljade letova pošto je arktička eksplozija i ogromna zimska oluja zahvatila veći deo zemlje pre božićnog vikenda.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da njegova administracija radi na tome da avio-kompanije budu „odgovorne“, navodi se u tvitu na njegovom zvaničnom POTUS-u.

Mnogi prevoznici su se u utorak vraćali u normalu, kada je veb lokacija za praćenje FlightAvare pokazala da je Southwest sa sedištem u Dalasu činio 86% svih otkazivanja američkih avio-kompanija.

Prevoznik, koji obično ima agresivan raspored koji povezuje ogromne delove zemlje, ukinuo je više od 12.000 letova od petka. U utorak je rečeno da će obavljati otprilike trećinu dnevnih letova u narednih nekoliko dana.

Drugi vladini zvaničnici, uključujući američkog sekretara za saobraćaj Pete Buttigieg, nazvali su otkazivanje Jugozapada „neprihvatljivim“.

Buttigieg je u utorak razgovarao sa izvršnim direktorom Southwest Airlinesa Bobom Jordanom i vršio pritisak na avio-kompanije za povraćaj novca, rekao je portparol odeljenja, dodajući da će odeljenje preduzeti mere da Southwest pozove na odgovornost ako ne ispuni svoje obaveze.

Demokratski predstavnik Kolin Olred kritikovao je „katastrofalni kolaps“ rasporeda letova Southwesta. Predsednica Komiteta za trgovinu, nauku i transport američkog Senata Marija Kantvel rekla je da problemi Jugozapada „idu dalje od vremenskih prilika“ i da će komitet razmotriti uzroke i uticaj ovih poremećaja.

Akcije Jugozapada su pale za 6% na najniži nivo u dva meseca. Prevoznik nije odgovorio na zahteve Rojtersa za komentare.

Jugozapad je u utorak otkazao 2.589 letova do 14:25. ET ili otprilike dve trećine njegovog rasporeda. To je bilo 30 puta više od Spirit Airlinesa (SAVE.N), koji je imao drugo po broju otkazivanja.

Southwest je Rojtersu rekao da će klijentima nadoknaditi troškove putovanja i rekao da je njegova stara tehnologija deo problema, stav koji podržava predsednik udruženja pilota.

„Imali smo avione koji su bili dostupni, ali naša tehnologija nije mogla da obradi proces povezivanja tih članova posade sa avionom“, rekao je Southwest, dodajući da su planeri posade morali ručno da usklade avione sa osobljem, što je „izuzetno teško“.

Vremenske prilike su bacile osoblje Southwesta u haos, što je navelo generalnog direktora Džordana da obeća napore za nadogradnju sistema kompanije, navodi se u dopisu koji je objavio CNN, a Rojtersu potvrdio Southwest.

Kompanija zarađuje većinu svog profita leteći u zemlji i više se oslanja na usluge od tačke do tačke umesto da posluje iz velikih čvorišta. Ovo ostavlja osoblje ranjivo na zaglavljivanje tokom poremećaja.

Osoblje nije moglo dugo da ostane na otvorenom zbog rizika od promrzlina, što smanjuje sposobnost Southwesta da leti, rekao je Rendi Barns, predsednik TVU Local 555, sindikata koji predstavlja agente za rampe, operacije, snabdevanje i transport.

„Southwest koristi zastarelu tehnologiju i procese, zaista iz 90-ih, koji danas ne mogu da prate složenost mreže“, rekao je Kejsi Marej, predsednik Udruženja pilota Southwest Airlines-a.

„Druge avio-kompanije su verovatno imale upravljiva otkazivanja i kašnjenja, i čini se da su se oporavile“, rekla je analitičarka Kauena Helan Beker u belešci.

Avio-kompanije su ukupno otkazale više od 5.000 letova u SAD za utorak i sredu.