Čovek sa Menhetna optužen za 2 nasumična ubistva nožem

Čovek sa Menhetna optužen za 2 nasumična ubistva nožem

NjUJORK  – Policijski zvaničnici su u ponedeljak okrivili jednog stanovnika grada sa krivičnim dosijeom za dva naizgled izolovana i nasumična ubistva na otvorenom na vrhuncu praznične sezone i od one vrste kojih se Njujorčani sve više plaše od početka pandemije, prenosi AP

Džejms Esig, šef detektiva njujorške policije, istakao je na konferenciji za novinare koliko su kratki i neplanirani bili susreti Rolanda Kodringtona za koje se tereti da su ga sa dvojicom muškaraca izrezali na smrt u noćnim ubistvima u razmaku od tri dana, što je rezultiralo dvema optužbama za ubistvo.

Nije bilo odmah jasno ko će predstavljati Kodringtona na prvim pojavljivanjima pred sudom.

Ubistva se dešavaju u vreme povećane anksioznosti širom grada zbog nasumičnih nasilja. Gradonačelnik Erik Adams nedavno je najavio planove za vlasti da agresivnije intervenišu kako bi pomogli ljudima kojima je potreban tretman mentalnog zdravlja, uključujući i prisiljavanje pojedinaca sa ulice i metroa na lečenje.

Početkom ove godine nakon što je preuzeo dužnost, Adams je rekao da se čak ni on ne oseća bezbedno u vožnji podzemnom, uprkos pojačanim policijskim patrolama.

U aprilu je jedan muškarac optužen da je ranio 10 ljudi u Bruklinu kada je ispalio par dimnih bombi, a zatim raspršio nasumične pucnjeve unutar voza između stanica. U maju je 48-godišnji muškarac ubijen iz vatrenog oružja vozeći se vozom između Bruklina i donjeg Menhetna.

Uprkos nasumičnim činovima, broj zločina prijavljenih u javnom prevozu do septembra bio je u proseku nešto ispod nivoa pre pandemije, iako je i broj putnika opao.

U hapšenju objavljenom u ponedeljak, Esig je rekao da se prvo ubistvo za koje se Codrington tereti dogodilo u 1 sat posle ponoći 19. decembra, kada je 51-godišnji Džejms Kaningem, koji je upravo izašao iz bara nakon što je popio selzer, išao nekoliko blokova od Uniona. Skver kada mu je prišao Kodrington, koji je bio u društvu svoje devojke.

Nakon 20 sekundi dugog spora uhvaćenog kamerom, Kodrington (35) je nožem prerezao Kaningema preko vrata, ostavivši ga da umre, rekao je Esig.

U 23.30 časova 22. decembra, Kodrington je ušao u bar Lover East Side sa pitbulom i bejzbol palicom, rekao je Esig. Crodrington je mislio da su ga zaposleni u baru nepoštovali nedelju dana ranije. Napao je barmena i uništio imovinu, rekao je Esig.

Kada su dve mušterije intervenisale, izbodene su velikim nožem i zadobile su rane koje nisu opasne po život, dodao je Esig.

Nakon toga, rekao je Esig, Kodrington je otišao kući, a zatim rekao da će se „rashladiti“ šetnjom parkom.

Tamo je naišao na dr Brusa Morisa Henrija (60), koji ga je ubo nožem nakon verbalne razmene u kojoj je pobesneo, rekao je Esig. Policijski zvaničnik je rekao da je Kodrington napustio to područje sa svojom devojkom u Henrijevom mercedesu. Henrijevo telo pronađeno je 23. decembra u 2:15 ujutru.

Esig je pripisao trojici „oštrih policajaca“ sa gornjeg Menhetna da su primetili automobil u 21:40. 24. decembra i hapšenje Kodringtona bez otpora. Kodrington, rekao je, ima 12 prethodnih hapšenja, uključujući četiri napada oružjem. Esig je rekao da policija istražuje da li je on odgovoran za druge slučajne radnje.

Upitan o devojci, Esig je rekao da je uključena u istragu, ali da „još nije optužena“.

Rekao je da ne može da objasni šta je doktor radio u parku niti zbog čega se svađa, ali je dodao: „Znate, iz bilo kog razloga da je bio u parku u to vreme, nije zaslužio to što je dobio.”