Severna Makedonija uvela vanredne mere za borbu protiv zagađenja vazduha

Severna Makedonija uvela vanredne mere za borbu protiv zagađenja vazduha

Vlada Severne Makedonije saopštila je da sprovodi hitne mere u glavnom gradu zemlje, Skoplju i tri druga grada, kako bi zaštitila ljude od veoma visokog nivoa zagađenja vazduha.

U nedelju ili bilo koji drugi dan sa visokim stepenom zagađenosti vazduha neće se održavati sportski događaji, a biće smanjeni i drugi vidovi aktivne rekreacije.

Građevinski radovi će od ponedeljka biti ograničeni na šest sati od 11 do 17 časova. Vlada je preporučila kompanijama da otpuste s posla trudnice i osobe starije od 60 godina.

Vlada je takođe saopštila da će prepoloviti upotrebu službenog prevoza i naložila ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite da obezbede sklonište za žene beskućnice, kao i da pojačaju hitne službe i kućne posete za osobe sa hroničnim bolestima.

Mere su najavljene u subotu nakon višednevnog lobiranja od strane ekoloških grupa koje traže od vlade da preduzme mere. Nova pravila poklopila su se sa izjavom švajcarske kompanije za kvalitet vazduha IKAir da je prestonica Severne Makedonije u subotu postala treći najzagađeniji grad na svetu posle glavnog grada Kirgistana Biškeka i pakistanskog Lahorea.

Nivo toksičnih čestica PM10 i PM 2,5 u vazduhu koji je izmerio IKAir u Skoplju bio je približno 28 puta veći od bezbednosnog praga koji je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

PM10 čestice su čestice manje od 10 mikrometara, odnosno 10 milionitih delova metra, takozvane grube čestice koje mogu izazvati iritaciju očiju, nosa i grla. PM2,5 čestice mogu ostati dublje u plućima, ući u krvotok i smatraju se opasnijim.

Severna Makedonija je već dugi niz godina jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi. Zdravstvene vlasti procenjuju da više od 3.000 ljudi u ovoj zemlji od nešto više od 2 miliona umre svake godine od zagađenja vazduha, uglavnom od teške upotrebe peći na drva u domaćinstvu tokom hladnih zima, starenja voznog parka i prakse spaljivanja smeća u nekim oblasti.

Nedavni skok cena energije dodatno je povećao upotrebu peći na drva.