U američkom Kongresu predloženo je uvođenje sankcija glavnom tužiocu Bugarske za korupciju

U američkom Kongresu predloženo je uvođenje sankcija glavnom tužiocu Bugarske za korupciju

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Republikanske partije Voren Dejvidson pozvao je Ministarstvo finansija SAD da preduzme mere protiv državnog tužioca Bugarske Ivana Geševa zbog „koruptivnih radnji“ koje ugrožavaju „stabilnost i bezbednost NATO saveznika“. u Evropi.“

Kako piše „Evropska istina”, ovo je prvi preneo Euractiv pozivajući se na Dejvidsonovo pismo, nakon čega ga je objavio na svom Tviteru.

U pismu kongresmen govori o koruptivnim akcijama glavnog tužioca Bugarske, koje se odnose na njegovu ulogu u prisvajanju bankarskih institucija, kao i o prenosu kritične infrastrukture i odbrambenih kompanija na „ruske sankcionisane banke i druge korumpirane subjekte. “

Dejvidson takođe citira članak Euractiv-a iz februara 2022. u kome je bugarski sud poništio američke sankcije uvedene na osnovu Zakona o Magnitskom. „Flagrantno zanemarivanje američkih sankcija od strane bugarskog državnog tužioca je neprihvatljivo i mora se rešiti“, zaključuje se u pismu.

Reč je o sankcijama uvedenim još u junu 2021. protiv trojice bugarskih visokih zvaničnika, kao i više od 60 kompanija koje oni kontrolišu, zbog optužbi za korupciju. Među njima je bio i biznismen i oligarh Vasil Božkov, koga je Ministarstvo finansija SAD optužilo da planira da stvori kanal uticaja na bugarsku vladu i da podmićuje vladine zvaničnike iz Rusije.

Formalno, bugarski sud nije našao nikakve dokaze o korupciji od strane sankcionisanih lica. Ali kongresmen Dejvidson tvrdi da su Bugari sa nedovoljno sankcijama ucenjivali aktuelne ministre krivičnim prijavama bugarskog državnog tužioca.

„Korišćenje visokog položaja tužioca kao oružja u korist organizovanog kriminala i korupcije predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti važnog saveznika u NATO-u i regiona Balkana uopšte“, navodi se u njegovom pismu.