Putin kaže da je Rusija spremna da pregovara o Ukrajini

Putin kaže da je Rusija spremna da pregovara o Ukrajini

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali da su Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili da se angažuju u pregovorima.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara izazvala je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Za sada se ratu ne nazire kraj.

Kremlj kaže da će se boriti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, dok Kijev kaže da se neće smiriti dok svaki ruski vojnik ne bude protjeran sa svoje teritorije, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014.

„Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rešenjima, ali to je na njima – nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, već oni“, rekao je Putin državnoj televiziji „Rusija 1“ u intervjuu emitovanom u nedelju.

Putin je rekao da Rusija deluje u „pravom pravcu“ u Ukrajini jer Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, pokušava da rascepi Rusiju.

„Verujem da delujemo u pravom smeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nemamo drugog izbora osim da zaštitimo naše građane“, rekao je Putin.