Amerikanci duboko podeljeni oko diskriminacije

Amerikanci duboko podeljeni oko diskriminacije

Prema anketi Volstrit žurnala objavljenoj u subotu, Amerikanci su podeljeni po partizanskim linijama oko toga koje grupe stanovništva u Sjedinjenim Državama se suočavaju sa diskriminacijom. Dok većina demokrata ističe da su predrasude problem američkih manjina, republikanci imaju tendenciju da veruju da je to problem sa kojim beli ljudi moraju da se nose.

Prema istraživanju, oko 59% glasača GOP-a veruje da se beli Amerikanci suočavaju sa diskriminacijom ili predrasudama, u poređenju sa samo 21% demokrata koji se slažu sa ovom tačkom. U međuvremenu, 88% demokrata je izjavilo da se crnci suočavaju sa pristrasnim stavovima, u poređenju sa 49% republikanaca koji su to rekli.

Demokrate su takođe sklonije mišljenju da je diskriminacija lezbejki i gej Amerikanaca problem (85%), dok je samo 38% republikanaca sličnog mišljenja. Isti podele primetan je i među Latinoamerikancima i Jevrejima, pri čemu je više od 80% demokrata predrasude prema ovim grupama označilo kao problem. Samo 40% i 49% republikanaca smatra da je diskriminacija prema Latinoamerikancima i Jevrejima problem.

Istraživanje VSJ-a je takođe pokazalo da 61% republikanaca veruje da je diskriminacija problem za hrišćane u Americi, a samo 25% demokrata podržava ovaj stav.

Izveštaj takođe ukazuje da su američki birači podeljeni po ovom pitanju pre po svojim političkim stavovima nego po rasi ili starosti.

Ovi podaci donekle odražavaju rezultate nekoliko prethodnih anketa. Oktobarska anketa LKS New/YouGov pokazala je da uprkos blagom porastu jedinstva SAD u poslednje dve godine, osam od deset Amerikanaca i dalje veruje da žive u podeljenoj zemlji.

Druga anketa, koju su krajem avgusta sproveli magazin Ekonomist i YouGov, pokazala je da dva od pet Amerikanaca veruje da je građanski rat bar donekle verovatan u narednoj deceniji, pri čemu su republikanci skloniji da izraze ovo mišljenje nego demokrate.