Filter za vazduh koji može biti efikasan način za filtriranje u zatvorenom prostoru

Filter za vazduh koji može biti efikasan način za filtriranje u zatvorenom prostoru

Tim istraživača sa Škole javnog zdravlja Univerziteta Braun, Braunove škole inženjeringa i Instituta Silent Spring otkrio je da su jednostavni uređaji za filtriranje vazduha koji se nazivaju Corsi-Rosenthal kutije efikasni u smanjenju zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru.

Studija, koja je analizirala efikasnost kutija Corsi-Rosenthal postavljenih u Školi javnog zdravlja kako bi se sprečilo širenje COVID-19, prva je recenzirana studija o efikasnosti kutija na zagađivače u zatvorenom prostoru, prema autorima. .

Prema rečima glavnog autora Džozefa Brauna, vanrednog profesora epidemiologije u Braunu, smanjenje koncentracije uobičajenih hemikalija u vazduhu u zatvorenom prostoru za koje se zna da predstavljaju rizik po zdravlje ljudi je način da se poboljša zdravlje stanara.

„Nalazi pokazuju da jeftin filter za vazduh koji se lako konstruiše može zaštititi od bolesti uzrokovanih ne samo virusima već i hemijskim zagađivačima“, rekao je Braun. „Ova vrsta vrlo pristupačne intervencije javnog zdravlja može osnažiti grupe u zajednici da preduzmu korake za poboljšanje kvaliteta vazduha, a time i zdravlja.

Corsi-Rosenthal kutije, ili kocke, mogu se konstruisati od materijala koji se nalaze u prodavnicama hardvera: četiri MERV-13 filtera, lepljiva traka, ventilator kutije od 20 inča i kartonska kutija. Kao deo školskog projekta, kutije su sastavili učenici i članovi zajednice kampusa i instalirali ih u Školu javnog zdravlja, kao i druge zgrade u kampusu Univerziteta Braun.

Da bi procenili efikasnost kocki u uklanjanju hemikalija iz vazduha, Braun i njegov tim uporedili su koncentracije poluisparljivih organskih jedinjenja u prostoriji pre i tokom rada kutije.

Rezultati, objavljeni u Environmental Science & Technologi, pokazali su da su Corsi-Rosenthal kutije značajno smanjile koncentracije nekoliko PFAS i ftalata u 17 prostorija u Školi javnog zdravlja tokom perioda kada su korišćene (od februara do marta 2022.). PFAS, vrsta sintetičke hemikalije koja se nalazi u nizu proizvoda uključujući sredstva za čišćenje, tekstil i izolaciju žice, smanjena je za 40% do 60%; ftalati, koji se obično nalaze u građevinskim materijalima i proizvodima za ličnu negu, smanjeni su za 30% do 60%.

PFAS i ftalati su povezani sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, smanjen odgovor na vakcinu, smanjenu porođajnu težinu, promenjen razvoj mozga kod dece, izmenjen metabolizam i neke vrste raka, rekao je Braun, koji proučava uticaj ovih hemikalija na ljudsko zdravlje. Takođe se smatraju hemikalijama koje ometaju endokrini sistem i koje mogu oponašati ili ometati hormone u telu. Štaviše, PFAS je povezan sa smanjenim odgovorom na vakcinu kod dece i takođe može povećati ozbiljnost i podložnost COVID-19 kod odraslih.

„Smanjenje nivoa PFAS i ftalata je divna ko-korist za Corsi-Rosenthal kutije“, rekao je koautor studije Robin Dodson, naučnik na Institutu Silent Spring i stručnjak za izlaganje hemikalijama u zatvorenom okruženju. „Ove kutije su pristupačne, jednostavne za pravljenje i relativno jeftine, a trenutno se koriste na univerzitetima i domovima širom zemlje.

„Korsi-Rosental kutija je dizajnirana da bude jednostavan, isplativ alat za promovisanje pristupačnog i efikasnog čišćenja vazduha tokom pandemije COVID-19; činjenica da su kutije takođe efikasne u filtriranju zagađivača vazduha je fantastično otkriće“, rekao je Ričard Korsi, jedan od pronalazača kutija i dekan Tehničkog koledža na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu. „Oduševljen sam što su istraživači na Univerzitetu Braun i Institutu Silent Spring identifikovali značajnu zajedničku korist od kutija u pogledu smanjene izloženosti dvema štetnim klasama zagađivača u zatvorenom prostoru: PFAS i ftalatima.

Ovo mišljenje je ponovio Jim Rosenthal, Corsijev saradnik i izvršni direktor Air Relief Technologies, ​​kompanije koja proizvodi MERV-13 filtere koji se koriste u Corsi-Rosenthal kutijama.

„Ovo zanimljivo istraživanje koje pokazuje da vazdušni filteri ne samo da smanjuju čestice koje nose virus SARS-CoV-2, već i smanjuju druge zagađivače vazduha u zatvorenom prostoru moglo bi biti veoma značajno jer nastavljamo da radimo na stvaranju čistijeg i bezbednijeg vazduha u zatvorenom prostoru“, rekao je Rozental.

Istraživači su takođe otkrili da kutije Corsi-Rosenthal povećavaju nivoe zvuka u proseku za 5 decibela tokom dana i 10 decibela noću, što bi se moglo smatrati ometajućim u određenim okruženjima, kao što su učionice. Međutim, rekao je Braun, zdravstvene prednosti kutije verovatno prevazilaze neželjene efekte zvuka.

„Filteri kutije prave buku“, rekao je Braun. „Ali možete ih brzo konstruisati za oko 100 dolara po jedinici, sa materijalima iz prodavnice hardvera. Oni nisu samo veoma efikasni već su i skalabilni.“