Novi pristup bakterijskoj terapiji za lečenje raka pluća

Novi pristup bakterijskoj terapiji za lečenje raka pluća

Rak pluća je najsmrtonosniji rak u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Mnoge od trenutno dostupnih terapija bile su neefikasne, ostavljajući pacijentima vrlo malo opcija. Obećavajuća nova strategija za lečenje raka bila je bakterijska terapija, ali dok je ovaj modalitet lečenja brzo napredovao od laboratorijskih eksperimenata do kliničkih ispitivanja u poslednjih pet godina, najefikasniji tretman za određene vrste raka može biti u kombinaciji sa drugim lekovima.

Istraživači kompanije Columbia Engineering izveštavaju da su razvili pretkliničku evaluaciju za karakterizaciju bakterijskih terapija u modelima raka pluća. Njihova nova studija, objavljena 13. decembra 2022, od strane Scientific Reports, kombinuje bakterijske terapije sa drugim modalitetima lečenja kako bi se poboljšala efikasnost lečenja bez ikakve dodatne toksičnosti. Ovaj novi pristup je bio u stanju da brzo karakteriše bakterijske terapije i uspešno ih integriše sa trenutnim ciljanim terapijama za rak pluća.

„Mi predviđamo brzo i selektivno širenje kako bismo poboljšali efikasnost lečenja i bezbednost solidnih tumora“, rekao je prvi autor Dhruba Deb, naučni saradnik koji proučava efekat bakterijskih toksina na rak pluća u laboratoriji profesora Tal Danina u biomedicinskom inženjerstvu. , „Kao neko ko je izgubio svoje voljene zbog raka, voleo bih da vidim da se ova strategija u budućnosti premesti sa klupe na krevet.“

Tim je koristio sekvenciranje RNK da otkrije kako ćelije raka reaguju na bakterije na ćelijskom i molekularnom nivou. Izgradili su hipotezu na kojoj molekularni putevi ćelija raka pomažu ćelijama da budu otporne na terapiju bakterijama. Da bi testirali svoju hipotezu, istraživači su blokirali ove puteve trenutnim lekovima protiv raka i pokazali da je kombinovanje lekova sa bakterijskim toksinima efikasnije u eliminaciji ćelija raka pluća. Oni su potvrdili kombinaciju bakterijske terapije sa AKT-inhibitorom kao primer u mišjim modelima raka pluća.

„Ova nova studija opisuje uzbudljiv proces razvoja lekova koji je ranije bio neistražen kod raka pluća — korišćenje toksina dobijenih iz bakterija“, rekao je Upal Basu Roj, izvršni direktor istraživanja, Fondacija LUNGeviti, SAD. „Preklinički podaci predstavljeni u rukopis pruža snažno obrazloženje za nastavak istraživanja u ovoj oblasti, otvarajući na taj način mogućnost novih opcija lečenja za pacijente kojima je dijagnostikovana ova smrtonosna bolest.“

Deb planira da proširi svoju strategiju na veće studije o pretkliničkim modelima teško lečivih karcinoma pluća i da sarađuje sa kliničarima kako bi podstakao klinički prevod.