Hersonski zvaničnik poginuo u eksploziji automobila bombe

Hersonski zvaničnik poginuo u eksploziji automobila bombe

Starešina sela Ljubimovka u ruskoj Hersonskoj oblasti Andrej Štepa ubijen je u četvrtak, saopštio je zvanični Telegram kanal regionalne administracije.

„Ukrajinski teroristi su danas izvršili atentat na glavu sela Ljubimovka u opštinskom okrugu Kahovka, od čega je on preminuo“, navodi se u saopštenju i dodaje da je napad izvršen upotrebom auto-bombe.

Andrej Štepa je bio pravi profesionalac i neustrašiva osoba, koji je nesebično vodio evakuaciju i ostao u svom rodnom selu do poslednjeg, ispunjavajući svoje dužnosti, uprkos opasnosti po život“, saopštile su vlasti.

Zvaničnici u Hersonu kažu da su sada pokrenuli krivičnu istragu o napadu i obećali da će pronaći sve odgovorne za ovaj „neljudski zločin“ i kazniti ih u najvećoj meri ruskog zakona.

Ove jeseni, regioni Herson i Zaporožje, kao i Donjecka i Luganska narodna republika su se formalno pridružili Rusiji nakon što su velikom većinom glasali za taj potez na referendumima. Kijev je odbacio rezultate referenduma i obavezao se da će upotrebiti vojnu silu da protera Rusiju sa svih zemalja koje Ukrajina smatra svojim.

Incident je usledio pošto je Kijev upozorio da će biti još eksplozija na ruskoj teritoriji sve dok Moskva nastavi svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Dok ukrajinski zvaničnici nisu preuzeli potpunu odgovornost za dela poput ubistva novinarke Darije Dugine automobilom bombom u avgustu ili oktobarskog bombaškog napada na Krimski most, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je u sredu da ako Moskva nastavlja svoju politiku „dostaće eksplozija“ u mnogim gradovima širom Rusije.