Muškarci možda ne ‘percipiraju’ da kućne zadatke treba obavljati na isti način kao žene, tvrde filozofi

Muškarci možda ne ‘percipiraju’ da kućne zadatke treba obavljati na isti način kao žene, tvrde filozofi

Filozofi koji pokušavaju da odgovore na pitanja o nejednakosti u radu u domaćinstvu i nevidljivosti ženskog rada u kući predložili su novu teoriju – da su muškarci i žene obučeni od strane društva da vide različite mogućnosti delovanja u istom kućnom okruženju.

Kažu da stav pod nazivom „teorija prisustva“ – da mi doživljavamo objekte i situacije kao implicitno povezane radnje – potkrepljuje vekovni rodni disparitet kada je u pitanju bezbroj svakodnevnih zadataka svakodnevnog održavanja kuće.

Na primer, žene mogu da pogledaju površinu i vide podrazumevanu radnju — „da se obriše“ — dok muškarci mogu samo da posmatraju radnu površinu prekrivenu mrvicama.

Filozofi veruju da se ove duboko ukorenjene rodne podele u domaćoj percepciji mogu promeniti putem društvenih intervencija kao što je produženo odsustvo sa oca, koje će podstaći muškarce da izgrade mentalne asocijacije za kućne zadatke.

Pišući u časopisu Philosophi and Phenomenological Research, oni tvrde da dostupni podaci – posebno podaci prikupljeni tokom pandemije – sugerišu da dva pitanja zahtevaju objašnjenje.

Jedan je „disparitet“: uprkos ekonomskim i kulturnim dobitcima, zašto žene nastavljaju da nose ogromnu većinu kućnih poslova i brige o deci? Druga je „nevidljivost“: zašto toliko muškaraca veruje da je domaći posao ravnomernije raspoređen nego što je u stvari?

„Mnogi ukazuju na obavljanje tradicionalnih rodnih uloga, zajedno sa različitim ekonomskim faktorima, kao što su žene koje uzimaju fleksibilan posao iz razloga brige o deci“, rekao je dr Tom Mekleland, sa Odeljenja za istoriju i filozofiju nauke Univerziteta Kembridž.

„Ipak, činjenica da su oštre nejednakosti u domaćim zadacima i dalje trajale tokom pandemije, kada je većina parova bila zarobljena unutra, i da su mnogi muškarci i dalje bili nesvesni ove neravnoteže, znači da ovo nije potpuna priča.

McClelland i koautor, profesorica Paulina Sliva, tvrde da se nejednaka podjela rada u kući – i nemogućnost muškaraca da identifikuju pomenuti rad – najbolje objašnjavaju kroz psihološki pojam „prinosa“: ideju da stvari doživljavamo kao privlačne ili „ pružajući“ određene radnje.

„Ovo nije samo gledanje oblika i veličine drveta i pretpostavka da se možete popeti na njega, već zapravo gledanje na određeno drvo kao na koje se može penjati, ili gledanje šolje kao da se može popiti“, rekao je Sliva, nedavno o Kembridžovoj filozofiji. fakultetu i sada na Univerzitetu u Beču.

„Neuronauka je pokazala da opažanje prisustva može pokrenuti neuronske procese koji vas pripremaju za fizičku akciju. Ovo može da varira od blagog nagona do neodoljive kompulzije, ali je često potreban mentalni napor da se ne deluje na osnovu prisustva.

Postoje dramatične razlike u „percepciji pristupa” između pojedinaca. Jedna osoba vidi drvo na koje se može penjati, a druga ne. Predmeti nude široku lepezu mogućnosti – lopaticu se može videti kao alat za pečenje jaja ili ritmički instrument – i spektar osetljivosti prema njima.

„Ako percepciju prisustva primenimo na domaće okruženje i pretpostavimo da je rodno determinisano, to će uveliko odgovoriti na pitanja dispariteta i nevidljivosti“, rekao je Mekleland.

Prema filozofima, kada žena uđe u kuhinju, veća je verovatnoća da će primetiti „prikladnost“ za određene kućne poslove — ona vidi suđe kao da se „operi“ ili frižider kao „da se skladišti“.

Čovek može jednostavno da posmatra posuđe u lavabou ili polupraznom frižideru, ali bez da primeti priuštivost ili ne doživi odgovarajuće mentalno „povlačenje“. Vremenom, ove male razlike dovode do značajnih razlika u tome ko šta radi.

„Pristupci privlače vašu pažnju“, rekao je Sliva. „Zadaci mogu iritirati percepciju dok se ne završe ili mu odvratiti pažnju od drugih planova. Ako im se odupre, to može stvoriti osećaj napetosti.“

„Ovo dovodi žene u situaciju 22: ili nejednakost rada ili nejednakost kognitivnog opterećenja.“

Ova rodno zasnovana podela u percepciji prisustva mogla bi da ima nekoliko osnovnih uzroka, kažu filozofi. Društveni znaci podstiču akcije u određenim sredinama, koje često daju odrasli kada smo mala deca. Naši vizuelni sistemi se ažuriraju na osnovu onoga sa čime se najčešće susrećemo.

„Društvene norme oblikuju mogućnosti koje opažamo, tako da bi bilo iznenađujuće da rodne norme ne čine isto“, rekao je Mekleland.

„Neke veštine su izričito rodno određene, kao što je čišćenje ili doterivanje, a od devojčica se očekuje da više obavljaju kućne poslove nego od dečaka. Ovo obučava njihov način na koji gledaju na okruženje u domaćinstvu, da vide šalter kao ‘treba da se obriše’.“

„Hipoteza o percepciji prisustva roda“ ne odnosi se na oslobađanje muškaraca kako kažu Sliva i McClelland. Uprkos nedostatku u percepciji novca u kući, muškarac može lako da primeti šta treba da uradi razmišljajući, a ne gledajući. Niti bi trebalo poistovećivati osetljivost žena na kućnu pomoć sa prirodnom sklonošću prema kućnim poslovima.

„Možemo da promenimo način na koji doživljavamo svet kroz kontinuirani svesni napor i negovanje navika“, rekao je Mekleland. „Muškarce treba ohrabriti da se odupru rodnim normama tako što će poboljšati svoju osetljivost na domaće zadatke.

„Čovek bi mogao da usvoji rezoluciju da mete mrvice svaki put kada čeka da čajnik proključa, na primer. Ne samo da bi im to pomoglo da obavljaju zadatke koje ne vide, već bi postepeno obučavalo njihovu percepciju kako bi počeli da vidi priuštivost u budućnosti.“

Kolektivni napori da se promene društvene norme zahtevaju intervencije na nivou politike, tvrde filozofi. Na primer, podeljeno roditeljsko odsustvo daje očevima priliku da postanu osetljiviji na obaveze za brigu.

Dodao je Sliva: „Naš fokus je bio na fizičkim radnjama kao što su brisanje ili brisanje, ali percepcije rodno zasnovane prisustva mogu se primeniti i na mentalne radnje kao što su zakazivanje i pamćenje.“