Nemačka nacionalizuje energetskog giganta

Nemačka nacionalizuje energetskog giganta

Nemačka vlada je završila spasavanje uvoznika gasa Unipera, saopštili su u četvrtak Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija te zemlje. Vlada sada kontroliše 99% akcija kompanije.

Akcionari Unipera dali su zeleno svetlo za sporazum o spasavanju kompanije sa državom u ponedeljak. Dan kasnije, odobrenje za taj potez dala je Evropska komisija, što je bilo neophodno jer spas sprovodi država članica EU.

„Savezna vlada je stekla udeo u dobavljaču energije Uniper. Državno učešće služi da se obezbedi snabdevanje Nemačke energijom“, navodi se u saopštenju dva ministarstva.

Berlin je prvobitno predložio nacionalizaciju Unipera u septembru, kada je postalo očigledno da je kompanija na ivici nelikvidnosti zbog skokovitih cena energije i zaustavljenih tokova gasa od svog glavnog snabdevača, Rusije. Plan uključuje trenutnu injekciju kapitala od 8 milijardi evra (8,4 milijarde dolara) i dalje injekcije do 26,5 milijardi evra, koje će Nemačka platiti u nekoliko tranši do 2024.

Prema sporazumu između države i menadžmenta Unipera, koji će ostati na snazi nakon nacionalizacije, vlada mora postepeno da smanji svoj udeo na 25% plus jednu akciju do 2028. godine.

Uniper je najveći nemački snabdevač gasom, koji snabdeva energijom skoro polovinu opština u zemlji. Takođe je četvrta po veličini kompanija za skladištenje gasa u Evropi. Spasavanje kompanije Berlin je već koštalo više od 50 milijardi evra.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a